Greenpeace: Fossiele industrie veroorzaakt 4,5 miljoen doden per jaar

Luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen veroorzaakt naar schatting 4,5 miljoen doden per jaar wereldwijd. Dat stelt Greenpeace Zuidoost-Azië in een nieuw rapport.

woensdag 12 februari 2020 15:25
Spread the love

Het rapport in samenwerking met het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) stelt ook dat verbranding van kolen, olie en gas leidt tot economische verliezen van 2900 miljard per jaar wereldwijd, of 3,3 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product (bbp).

Gezondheidsdreiging

“Luchtvervuiling bedreigt onze gezondheid en economieën”, zegt Minwoo Son, campagnevoerder bij Greenpeace in Zuidoost-Azië. “Elk jaar kost luchtvervuiling door fossiele brandstoffen miljoenen levens. Het risico op beroertes, longkanker en astma neemt toe. Dat kost de economie duizenden miljarden dollars. We moeten deze kosten ook gaan meewegen.”

Volgens Greenpeace en CREA overlijden jaarlijks 40.000 kinderen voor hun vijfde verjaardag als gevolg van blootstelling aan fijnstof (PM2.5), vooral in lage-inkomenslanden. PM2.5 in de lucht leidt jaarlijks wereldwijd tot 1,8 miljard dagen afwezigheid op het werk als gevolg van ziekte. Dat komt overeen met een economisch verlies van 101 miljard dollar.

NO2, een bijproduct van verbranding van fossiele brandstoffen in auto’s, energiecentrales en fabrieken, veroorzaakt ongeveer 4 miljoen nieuwe astmagevallen per jaar bij kinderen, stellen de onderzoekers.

China, VS en India

Het vasteland van China, de Verenigde Staten en India dragen de hoogste kosten van de luchtvervuiling, naar schatting respectievelijk 900 miljard dollar, 600 miljard dollar en 150 miljard dollar.

De onderzoeksresultaten moeten regeringen aanzetten tot actie, zegt Bondan Andriyanu van Greenpeace Indonesië. “Regeringen moeten de bouw van nieuwe kolencentrales stoppen en bestaande centrales sluiten, investeren in openbaar vervoer en zo snel mogelijk een transitie doormaken naar schone energie.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!