Sprinkhanenplaag.
Bron: CSIRO, Wikimedia Commons / CC BY 3.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Sprinkhanen bereiken het noorden van Oeganda

De sprinkhanenplaag heeft net twee nieuwe districten in het noorden van Oeganda getroffen. Intussen woedt de plaag over Kenia, Ethiopië en Somalië en vormt ze een bedreiging voor Soedan en Zuid-Soedan. Er duiken ook berichten op over zwermen in Tanzania.

dinsdag 11 februari 2020 19:21
Spread the love

Dit is de ergste sprinkhanencrisis in 70 jaar voor Kenia alleen. De voortplanting van sprinkhanen gaat onverminderd door en er ontwikkelen zich nu meer jonge insecten, waardoor de zwermen zich nog sneller verspreiden. De plagen kunnen duren tot juni als ze niet sneller onder controle worden gebracht. Er zijn al 22,8 miljoen mensen die in deze zes landen in acute tot ernstige voedselonzekerheid leven na opeenvolgende mislukte regenseizoenen, ongewone overstromingen en stormen.

De sprinkhanenzwermen zijn nog erger geworden door de klimaatverandering want dankzij ongewone weerpatronen hebben ze overvloedig te eten. Ze verwoesten weiden en graslanden en zouden nieuwe voedselgewassen van het maart-juli groeiseizoen kunnen ruïneren.

“Iedereen is in paniek en probeert lawaai te maken om de sprinkhanen te verjagen, zegt Oxfam’s Ethiopische Country Director Gezahegn Gebrehana.

“We zijn afhankelijk van vee en als er geen veevoer is, zal het leven moeilijk zijn voor ons.We vragen dringend om hulp,” zei Mohammed Hassan Abdille, een boer uit Bura Dhima in Tana River, Kenia.

Humanitaire reactie van Oxfam

Oxfam is bezig met het opvoeren van haar humanitaire activiteiten en werkt daarbij nauw samen met lokale partners en gemeenschappen. Het doel is om meer dan 190.000 van de meest kwetsbare mensen te ondersteunen met cash geld, veevoer, zaden en gezondheidsdiensten.

In Somalië wil Oxfam samen met haar partners 11.670 kwetsbare gezinnen bereiken. In Kenia werkt Oxfam binnen het ASAL (Arid & Semi-Arid Land) Humanitair Platform, dat leden heeft in zeven van de dertien getroffen provincies en ernaar streeft 3000 gezinnen te helpen in de eerste fase van de respons, en nog eens 5.000 in de tweede. In Ethiopië wil Oxfam met soortgelijke hulp nog eens 5000 gezinnen bereiken.

Oxfam heeft meer dan 5 miljoen dollar nodig om deze respons op te bouwen. Oxfam-teams in Zuid-Soedan en Soedan bereiden zich ook voor op eventuele nieuwe plagen.

Oxfam blijft er bij internationale donoren op aandringen om de oproep van de FAO van 76 miljoen dollar zo snel mogelijk volledig te financieren. Het huidige totaalbedrag bedraagt ongeveer 18 miljoen dollar. “Dit is het moment voor beslissende actie”, zei Gebrehana.

 

Foto: CSIRO, Wikimedia Commons / CC BY 3.0 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!