Le Space
Foto: Daan Broos

Gentrificering en radicaalrechts verstikken Brussels cultuurhuis Le Space

Dit weekend sluit het Brusselse cultuurhuis Le Space af met een knaller. De eigenaar van het pand gooit hen er uit en dus wordt iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Occupy Le Space’.

vrijdag 31 januari 2020 13:04
Spread the love

In vijf jaar tijd wist Le Space – een knusse ruimte met podium en bar op een hoek in de Dansaertwijk – uit te groeien tot een begrip in de Brusselse culturele wereld. Zo goed als zonder middelen werden er zo’n 60 culturele evenementen per jaar georganiseerd.

Wie er kwam, kon er kunstenaars zien die nog nergens elders een podium hadden gevonden of kunstenaars die net heel expliciet voor dit podium kozen, omdat de samenstelling van het publiek er zo uniek was. Rachida Aziz, oprichtster van Le Space zegt het zo in Bruzz: “Als boutade zeggen we vaak dat onze mooiste en belangrijkste artistieke productie ons publiek is. Het is een publiek dat je echt nergens anders ziet in deze hypergesegregeerde stad.”

In die vijf jaar passeerden er daardoor grote namen als Shadia Mansour, La Caution, Akua Naru of Alok Vaid-Menon en zetten verschillende kunstenaars hun eerste stappen in Le Space. Ook veel kleine culturele of sociale organisaties waren er kind aan huis. Ze konden er hun vergaderingen of bijeenkomsten organiseren. “Dat hoorde net bij die bottom up-aanpak van ons. Je kijkt wat de noden zijn en bouwt zo aan een aanbod. Die kunstenaars en organisaties brengen elk hun eigen publiek mee en net omdat de ontvangst zo hartelijk is, keren die publieken terug en beginnen zich te mengen”, zegt Rachida Aziz.

De agenda voor de komende maanden stond nog vol, maar de nieuwe eigenaar van het pand heeft blijkbaar andere plannen met het gebouw. Rachida Aziz noemt het een mix van politieke motieven en gentrificatie: “Als ik zie uit welke politieke hoek de nieuwe eigenaar komt (hij zat ooit voor Lijst Dedecker in het parlement, nvdr.), moet er voor mij geen tekening bij. Vanaf de eerste contacten heeft hij ons ook duidelijk gemaakt dat hij ons als een grote last zag. Le Space is heel nadrukkelijk onderdeel van de handelszaken en de bewoners in het laatste stukje Dansaertstraat, dicht bij het kanaal, die zich verzetten tegen de gentrificering van die buurt. In dat stuk zijn de huur- en woningprijzen een pak lager wat natuurlijk een doorn is in het oog van de vastgoedspeculanten.”

Een initiatief als Le Space is de kanarie in de koolmijn. Als het politieke klimaat rechtser wordt, zijn zij de eerste slachtoffers. Het autoritaire optreden en de besparingsdrift van Jambon bedreigen de toekomst van heel wat culturele organisaties. Occupy Le Space gaat daardoor over meer dan een cultuurhuis in Brussel. Rachida Aziz omschrijft Le Space als een “laboratorium waarin we uitproberen hoe een kunst- en cultuurhuis in een stad als Brussel kan gerund worden”. Net dat levensnoodzakelijke experiment wordt nu de nek omgewrongen.

Maar de solidariteit is groot. Dat merk je al meteen als je de Facebook-pagina van Le Space bekijkt. Volgens Rachida Aziz is dit dan ook niet het einde. “Laat het tenminste het begin zijn van iets nieuws, van iets anders.”

Occupy Le Space begint zaterdag om 10u. Er is elk moment wel iets te doen. Zaterdagavond zijn er vanaf 19u optredens.

Programma Occupy Le Space zaterdag 1 februari en zondag 2 februari.

Programma Occupy Le Space zaterdag 1 februari en zondag 2 februari.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!