Opinie -

Vrijheid voor Julian Assange: oproep aan de Belgische regering

Op 29 januari is het Assange Day, omdat binnenkort het proces over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten in Engeland van start gaat. In Brussel zal die dag niet onopgemerkt voorbijgaan.

dinsdag 28 januari 2020 10:00
Spread the love

Om 11 u ‘s morgens reikt Carta Academica, een uitgelezen gezelschap van geëngageerde academici in het Paleis der Academiën, in samenwerking met Belgium4Assange en Avocats.be, eredoctoraten uit aan Chelsea Manning, Sarah Harrison, Edward Snowden en Julian Assange.

Om 14 u worden op het Muntplein standbeelden van Chelsea Manning, Edward Snowden en Julian Assange, deze meedogenloos vervolgde klokkenluiders, onthuld op het Muntplein, iedereen mag zijn of haar stem verheffen tegen de crimilasering van de journalistiek en de vrije meningsuiing, door naast de standbeelden op een vierde stoel te gaan staan. Het Muntplein wordt omgedoopt tot Julian Assangeplein (Een actie van Free Assange ism Belgium4Assange)

Als kick off, verscheen op 27 januari  in La Libre Belgique en in Knack een oproep aan de Belgische regering, ondertekend door een honderdtal Belgische personaliteiten. Hieronder deze oproep met alle ondertekenaars.

 

VRIJHEID VOOR JULIAN ASSANGE

OPROEP AAN DE BELGISCHE REGERING

Sinds 2012 heeft de gezamenlijke actie van Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en meer recentelijk van Ecuador, journalist Julian Assange op een willekeurige manier beroofd van zijn vrijheid, van de mogelijkheid om zich te verdedigen tegenover beschuldigingen en om zijn vrijheid van meningsuiting uit te oefenen.

Nils Melzer, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties tegen foltering en andere onmenselijke en vernederende behandelingen, schrijft dat “zijn rechten systematisch zijn geschonden in alle fasen van de procedure” en dat “in 20 jaar samenwerking met de slachtoffers van oorlog, geweld en politieke vervolging” hij nooit getuige was van “een groep democratische staten die zich verenigen om één individu zo lang te isoleren, te demoniseren en opzettelijk te mishandelen met zo weinig respect voor menselijke waardigheid en de rechtsstaat.”

Julian Assange bracht bijna 7 jaar door op de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zijn toevlucht had gezocht om aan uitlevering aan Zweden waar hij zou worden ondervraagd over beschuldigingen van verkrachting, te ontsnappen. Het onderzoek werd opzettelijk vertraagd, hij werd nooit formeel aangeklaagd voor deze daden en het Zweedse rechtssysteem gaf uiteindelijk de ongegronde vervolgingen op. Voor Assange en zijn advocaten was dit een voorwendsel en de opmaat naar uitlevering aan de Verenigde Staten. Deskundigen van de Verenigde Naties hebben dit standpunt bevestigd.

In de krappe ruimte van de ambassade van Ecuador observeerde een geavanceerd spionage-apparaat, verbonden met de CIA, de kleinste beweging van Julian Assange. In april 2019 heeft Ecuador hem zijn Ecuadoraanse nationaliteit ontnomen, zijn recht op asiel beëindigd en de Britse politie verzocht hem in de ambassade te arresteren. Zijn persoonlijke bezittingen (mobiele telefoon, computer, enz.) werden in beslag genomen en naar de Verenigde Staten verzonden. Hij zit nu in de gevangenis van Belmarsh High Security Prison, nabij Londen, in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, verwacht in februari 2020.

In eenzame opsluiting, beroofd van zijn dossier en zonder serieuze middelen om zijn verdediging voor te bereiden, verslechterde zijn gezondheid ernstig. Uit angst voor zijn leven hebben veel artsen en de speciale VN-rapporteur – de laatste nog zeer recent – de Engelse autoriteiten tweemaal opgeroepen om zijn overplaatsing naar een ziekenhuis aan te vragen. Tevergeefs.

Julian Assange is zoals bekend de oprichter van Wikileaks. Dit platform is een informatiemedium. De leden zijn journalisten en/of redacteuren. De bestanden die het publiceert (bijvoorbeeld de martelpraktijken in de gevangenis van Guantanamo, de NSA-surveillance van Europese staatshoofden, milieuschandalen zoals de Trafigura-affaire, bepaalde hoofdstukken van het TTIP, oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan …) worden streng geverifieerd en verspreid door grote nationale media zoals Le Monde, The New York Times en The Guardian.

Het anonieme systeem – wat klokkenluiders helpt beschermen – voor het verzamelen en verspreiden van informatie van algemeen belang via internet, uitgevonden door Wikileaks, vormt in feite de basis van de Amerikaanse aanklacht. De publicatie in 2010 van Amerikaanse militaire ‘oorlogsdagboeken’ in Afghanistan en Irak en de publicatie van talloze e-mails van Amerikaanse ambassades over de hele wereld, hebben Assange en Wikileaks de wraakzucht van de Verenigde Staten opgeleverd. Ze vormen de basis van het Amerikaanse uitleveringsverzoek, dat zelfs een beroep doet op de Spionagewet van 1917. Volgens deze Spionagewet riskeert Julian Assange 175 jaar in de gevangenis als hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De procedure waarvan deze journalist het slachtoffer is geworden, is historisch. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten beroept de regering zich op spionage tegen een uitgever voor het publiceren van waarheidsgetrouwe informatie. Zijn bron, Chelsea Manning, werd opnieuw gevangengezet nadat ze gratie had gekregen van president Obama. Ze wordt gechanteerd: geen vrijlating totdat ze tegen Assange getuigt. In werkelijkheid viseren deze rechtszaken niet alleen het hele werk en het bestaan ​​van Wikileaks – waarvan alle leden worden lastiggevallen –, maar bedreigen ze het beroep van journalist, de persvrijheid en het recht van ieder van ons op informatie. Dit wordt ook aangegeven in een brief ondertekend door honderden journalisten van over de hele wereld. Wat men ook moge denken over Wikileaks en Julian Assange, fundamenteel is dat we hier worden geconfronteerd met de waarneming van deze schendingen van fundamentele rechten.

“Ik ben hulpeloos en reken op jullie om mijn leven te redden”, zei Julian Assange onlangs. Als burgers, journalisten, kunstenaars, mensenrechtenorganisaties, willen we de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en ons recht op informatie verdedigen. We eisen de onmiddellijke vrijlating van Assange, de zorg voor zijn gezondheid en lichamelijke integriteit, en respect voor zijn fundamentele rechten. We vragen dat België Julian Assange erkent als politiek gevangene, waarnemers naar zijn proces stuurt, hem bescherming verleent en alle nodige middelen inzet om de afwijzing van het Amerikaanse uitleveringsverzoek en zijn vrijlating te verkrijgen, om hem te verwelkomen, hem een verblijfsvergunning te verlenen en hem alle zorg die zijn gezondheidstoestand vereist, aan te bieden.

België, 1 januari 2020

 

Ondertekenaars

Cultuur

Arno, zanger

Luc Boland, projectmanager rond handicap – directeur

Eric Boschman, sommelier chef-kok

Alexandre Caputo, directeur van Théâtre des Tanneurs

Stijn Coninx, filmmaker

Bruno Coppens, acteur

Geneviève Damas, auteur en regisseur

Melanie De Biaso, zangeres

Peter de Caluwe, directeur van de Muntschouwburg

Anne Teresa De Keersmaeker, choreografe

Alain Declerck, beeldhouwer

Matthieu Donck, directeur

Charles Ducal, nationaal dichter 2015-2016

Paul Dujardin, CEO BOZAR

Charlie Dupont, acteur

Vincent Engel, auteur

Frédéric Fonteyne, directeur

Tania Garbaski, actrice

Delphine Gardin, zangeres

Stephan Ginsburgh, pianist

Catherine Graindorge, muzikant en actrice

Thomas Gunzig, kroniekschrijver

Paul Hermant, auteur columnist

Stefan Hertmans, schrijver

Gioia Kayaga (Joy Slam), slam dichter

Soledad Kalza, activistische kunstenaar

Caroline Lamarche, schrijver

Bouli Lanners, filmmaker

Guillemette Laurent, theaterdirecteur

David Mendez, zanger muzikant

Jacques Mercier, essayist

David Murgia, acteur

Fabrice Murgia, directeur van het Nationaal Theater

Jean-Luc Outers, auteur

Pietro Pizzutti, auteur acteur toneelregisseur

Milo Rau, directeur NTGent

Catherine Salée, actrice

Guillaume Senez, directeur

Pascale Seys, radioproducent bij RTBF en columnist

Barbara Sylvain, auteur, actrice en regisseur

Sam Touzani, artist-Citizen

Jean-Benoit Ugeux, acteur directeur regisseur scenarist

Jaco Van Dormael, filmmaker

David Van Reybrouck, cultuurhistoricus archeoloog en schrijver

Laurence Vielle, nationaal dichter 2016-2017

Marie Warnant, auteur componist tolk

Bogdan Zamfir, auteur directeur acteur (bij Pommerat)

 

Media

Colette Braeckman, journaliste

Jean-Jacques Jespers, journalist, prof. Em. ULB

Gabrielle Lefèvre, journaliste

Hugues Lepaige, journalist

Isabelle Masson-Loodts, journaliste

Teddy Mazina fotograaf, journalist

André Riche, journalist, ex rédacteur en chef adjoint du Soir

Walter Zinzen, journalist

 

Academici

Nicolas Angelet, prof. ULB, advocaat

Nicolas Bárdos-Féltoronyi, prof  em. UCLouvain

Eva Brems, prof. Ugent

Eric Corijn, prof em. VUB

Olivier Corten, prof. ULB

Eric David, prof. em. ULB

Lieven De Cauter, prof. KULeuven

Matteo Alaluf, prof. honoraire de ULB

Matthieu de Nanteuil, prof. UCLouvain

Olivier De Schutter, prof. UCLouvain, lid UN comité voor economische, sociale en culturele rechten

Laurent De Sutter, prof. VUB, auteur

Patrick Deboosere, prof. em. VUB

Edouard Delruelle, prof. Université de Liège

Vinciane Despret, prof. Université de Liège

Isabelle Ferreras, prof. UCLouvain

François Gemenne, FNRS Senior Research Associate

Dan Kaminsky, prof. UCLouvain

Chris Kesteloot, prof. em. KULeuven

Vaios Koutroulis, prof. ULB

Rudi Laermans, prof. KULeuven

Pieter Lagrou, prof. ULB

Michel Molitor, prof. em. UCLouvain, oud vice-rector

Riccardo Petrella, prof. em. UCLouvain

Rik Pinxten, prof em. Ugent

Gabriel Ringlet, prof. em. UCLouvain, oud vice-rector

Pieter Saey, ereprofessor Ugent

Mark Saey , lector Wereldburgerschap AP

Jean Salmon, prof. ULB

Annemie Schaus, prof. ULB, avocate

Olivier Servais, prof. UCLouvain

Erik Swyngedouw, prof. University of Manchester

Philippe Van Parijs, prof. UCLouvain

Pascale Vielle, prof. UCLouvain, oud directrice Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen

Vincent Yzerbyt, prof. UCLouvain, oud pro-rector

Karim Zahidi, prof. UA

 

Juristen

Dounia Alamat, advocate

France Blanmailland, advocate

Florence de la Pradelle, advocate

Isabelle de Viron, advocate

Jean-Marie Dermagne, advocaat, oud stafhouder

Jean-Philippe Dewindt, advocaat

Cécile Draps, ere-advocate aan het Hof van Cassatie

Jan Fermon, advocaat

Jacques Hamaide, advocaat, oud voorzitter Hoge Raad voor Justitie

Vincent Letellier, advocaat

Elaine Magnette, advocate

Christophe Marchand, advocaat

Marc Nève, advocaat

Corinne Poncin, advocate, oud stafhouder balie Doornik

Pierre Robert, advocaat

Frédéric Ureel, advocaat

Marc Uyttendaele, advocaat, prof. ULB

Jacques Vandrooghenbroeck, advocaat

 

Burgermaatschappij

Ginette Bauwens, filosofe

Mathieu Bietlot, filosoof, politicoloog

Albert Carton, ex-vakbonssecretaris CNE

Claude Debrulle, ere-directeur van ministerie van Justitie

Pierre Defraigne, directeur van Europacollege-Centrum Madariaga, ere-directeur Europese Commissie

Ida Dequeecker, feministe, ex-politica

Pierre Galand, oud-voorzitter van het Centre d’action laïque

Michel Legrand, voorzitter GERFA

Frédérique Mawet, Attac Bruxelles 2

Gino Russo, vader van Melissa Russo

Johan Van Hoorde, Nederlandse Taalunie

Laurent Vogel, Europese confederatie van vakbonden

Brieuc Wathelet, coordinator campagne Tam Tam

 

 

Organisaties

Acteurs des temps présents – Mathieu Bietlot, Paul Hermant

Carta Academica  – Vincent Engel

Comité Free Assange Belgium – Marie-France Deprez

European Federation of Journalists – Ricardo Gutiérrez, algemeen secretaris

Extinction Rebellion Belgium – Boris Libois

Fédération internationale des journalistes FIJ – Anthony Bellanger, algemeen secretaris

Hors champ Association des métiers du cinéma et de l’audiovisuel – Delphine Noels

Ligue des droits humains – Pierre-Arnaud Perrouty, directeur et Olivia Venet, voorzitter

Syndicat des avocats pour la démocratie – Aurore Lebeau, voorzitter

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!