Bosbranden in Snowy Mountains in New South Wales op 11 januari 2020.
Bosbranden in Snowy Mountains in New South Wales op 11 januari 2020. Foto: © Kiran Ridley / Greenpeace
Greenpeace België

Bosbranden in Australië: Greenpeace protesteert wereldwijd aan Australische ambassades

Greenpeace organiseert vandaag een wereldwijde actiedag naar aanleiding van de verwoestende natuurbranden in Australië. Met vreedzame betogingen aan Australische ambassades en consulaten wil de milieuorganisatie druk zetten op premier Scott Morrison om onmiddellijk klimaatactie te ondernemen en een einde te maken aan de ontginning van steenkool in zijn land.

donderdag 23 januari 2020 15:11
Spread the love

Greenpeace België overhandigde op de Australische ambassade in Brussel een petitie ondertekend door meer dan 28.000 Belgen. Zij vragen premier Morrison om eindelijk de klimaatnoodtoestand aan te pakken die deze rampzalige bosbranden veroorzaakt.

Ook in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan, Rusland, Polen, Tsjechië, Israël, Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken vinden vandaag acties plaats.

Vreedzaam protest voor de Australische ambassade in Brussel.

Vreedzaam protest voor de Australische ambassade in Brussel. Foto: Greenpeace België

“Door het falen van de Australische premier Scott Morrison om op te komen voor het klimaat stevent zijn land af op steeds meer verwoestende bosbranden. Terwijl de Australische bevolking moedig samenwerkt om het hoofd te bieden aan deze klimaatnoodtoestand, blijft Morrison achteloos de agenda van de steenkoolindustrie doordrukken, waardoor de situatie alleen maar verergert”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace België.

Australië is een van de grootste exporteurs van steenkool ter wereld.[1]  Om de globale opwarming te beperken tot 1,5 graden, zoals overeengekomen in het klimaatakkoord van Parijs, moet het gebruik van steenkool met minstens twee derde verminderen tegen 2030 en zo goed als volledig stoppen tegen 2050.[2]

“Sinds het aantreden van de huidige Australische regering in 2013, zijn er al minstens 18 waarschuwingen van experten geweest over de stijgende uitstoot – die leidt tot droogte, en zo rampzalige branden mogelijk maakt. Wat heeft Morrison nog meer nodig om eindelijk tot actie over te gaan en Australische families te beschermen tegen de klimaatnoodtoestand? Elk uitstel kost levens, nu en in de toekomst”, besluit David Ritter, directeur van Greenpeace Australië.

De Australische branden hebben al aan 30 mensen het leven gekost, meer dan 1 miljard dieren gedood, duizenden huizen verwoest en schadelijke luchtkwaliteit veroorzaakt voor tientallen miljoenen mensen.[3]

Tony Weston (62), vrijwilliger bij de plattelandsbrandweer, blust bomen die in brand staan aan de rand van het kleine dorpje Numeralla in New South Wales.

Tony Weston (62), vrijwilliger bij de plattelandsbrandweer, blust bomen die in brand staan aan de rand van het kleine dorpje Numeralla in New South Wales. Foto: © Kiran Ridley / Greenpeace

Pat Smith, een vrijwilliger bij de plattelandsbrandweer van Ariah Park, redt een 'possum' met brandwonden aan de rand van het kleine dorpje Tumbarumba in de Snowy Mountains in New South Wales.

Pat Smith, een vrijwilliger bij de plattelandsbrandweer van Ariah Park, redt een ‘possum’ met brandwonden aan de rand van het kleine dorpje Tumbarumba in de Snowy Mountains in New South Wales. Sinds de branden uitbraken in september is ongeveer 11 miljoen hectare verloren gegaan en minstens 29 mensen zijn om het leven gekomen. Naar schatting zijn ook meer dan 1 miljard vogels, zoogdieren en reptielen, waarvan vele enkel in Australië leven, gewond of gestorven. Foto: © Kiran Ridley / Greenpeace

Bosbranden in New South Wales op 11 januari 2020.

Bosbranden in New South Wales op 11 januari 2020. Foto: © Kiran Ridley / Greenpeace

Bosbranden in Snowy Mountains in New South Wales op 11 januari 2020.

Bosbranden in Snowy Mountains in New South Wales op 11 januari 2020. Foto: © Kiran Ridley / Greenpeace

Kangoeroe overleden door bosbranden in Australië.

Foto: © Andrew Quilty / Greenpeace

Protestactie tegen bosbranden in Sydney

Greenpeace voert actie in Sydney tegen de bosbranden. Foto: © Renata Aldana / Greenpeace

Notes:

[1] https://newclimate.org/wp-content/uploads/2019/12/CCPI-2020-Results_Web_Version.pdf

[2] Meer info hierover in de Greenpeace-briefing ‘The moment of Truth’: https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2018/10/4ebf8640-ipcc-sr15-key-takeaways-greenpeace.pdf?utm_campaign=climate-change&utm_source=greenpeace.org&utm_medium=post&utm_term=yes&custom=apac

[3] Minstens dertig mensen zijn al omgekomen, onder wie vier vrijwillige brandweerlui. Meer dan 2100 huizen zijn verwoest. De luchtkwaliteit in Sydney, Brisbane en Canberra werd recent gerangschikt bij de meest schadelijke ter wereld.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!