Bron: Pixabay
IPS

BBC geeft klimaatverandering jaar lang prominente plek

De Britse publieke omroep kondigt aan dat het een jaar lang series en programma’s zal brengen om de klimaatcrisis uit te leggen en te onderzoeken. De BBC werkt daarvoor ook samen met David Attenborough die na zijn kenmerkende, soms bekritiseerde, neutrale natuurverslaggeving nu toch zegt dat we niet langer “spelletjes kunnen spelen”.

vrijdag 17 januari 2020 13:44
Spread the love

De BBC heeft het project Our Planet Matters gedoopt en zal een jaar lang nieuws, debatten en verklarende video’s brengen over de toestand van het klimaat. De weerdienst plant een maandelijkse Climate Check. Interactieve tools en podcasts met wetenschappers, economen, zakenlui en beleidsvoerders moeten de verslaggeving zo breed mogelijk maken.

De volgende VN-klimaattop in Glasgow in november 2020 zal uitgebreid gecoverd worden en verder zullen de correspondenten een heel jaar lang verslaggeving doen over individuen, technologieën en landen die koploper zijn in de strijd tegen de klimaatverandering.

We weten wat ons te doen staat

Zowel op BBC-radio, op televisie en online zullen deze bijdragen over het klimaat het nieuws beheersen. Dat heeft de BBC vandaag aangekondigd. Sir David Attenborough zal het initiatief leiden met de documentaire Extinction: The Facts. Hierin schetst hij een beeld van de kwetsbare status van onze natuur.

“We moeten ons realiseren dat dit geen spelletjes zijn”, zei Attenborough die eerder nog onder vuur lag voor zijn neutrale verslaggeving, in een interview naar aanleiding van de lancering van het project. “Dit probleem is urgent en moet worden opgelost, en wat meer is, we weten hoe we dat moeten doen”, sprak Attenborough. “Het paradoxale is dat we weigeren om stappen te ondernemen waarvan we weten dat ze genomen moeten worden.”

Groene strategie

Het project bouwt voort op de Greener Broadcasting-strategie van de BBC. Die strategie kwam er in 2018 na kritiek dat de omroep de klimaatverandering had onderschat en klimaatontkenners ongerechtvaardigde zendtijd had verleend.

De strategie omvat ook concrete maatregelen om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Volgens de persdienst heeft de BBC vorig jaar die afdruk met 78 procent verkleind door het gebruik van duurzame energie. Tegen het einde van dit jaar zou ook alle wegwerpplastic in de gebouwen van de BBC verdwenen moeten zijn.

Vliegtuigreizen door directie en personeel worden enkel gemaakt wanneer “noodzakelijk” en steeds vaker vervangen door videoconferenties, zei de directeur Nieuws Fran Unsworth nog.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!