IPS

Verband tussen minimumloon en zelfdodingen in VS

Een verhoging van het minimumloon met 1 dollar gaat gepaard met een daling van het aantal zelfdodingen met 3,5 tot 6 procent. Dat blijkt uit een Amerikaanse langetermijnstudie in het British Medical Journal.

donderdag 9 januari 2020 12:26
Spread the love

In de VS maken zelfdodingen bijna een vijfde uit van de sterfgevallen de leeftijdscategorie tussen 18 en 24. In meer dan de helft van de Amerikaanse staten steeg het aantal sterfgevallen met meer dan 30 procent tussen 1999 en 2017.

Eerder onderzoek bracht het risico op zelfdoding al in verband met financiële stressfactoren, maar er was minder bekend over de impact van economische interventies, zoals een verhoging van het minimumloon.

Om daarover meer te weten te komen vergeleken onderzoekers van de Emory University in Atlanta verschillende Amerikaanse staten wat betreft minimumloon en de cijfers rond zelfdoding bij Amerikanen tussen 18 en 64 jaar oud, en dat van 1990 tot 2015.

Lager geschoold

Tussen 1990 en 2015 beroofden 399.206 lager geschoolde Amerikanen zich van het leven, tegenover 140.176 Amerikanen die minstens over een hogeschooldiploma beschikten. De onderzoekers vergeleken die data met de 478 veranderingen op het vlak van minimumloon in periode in de verschillende staten.

Daaruit concluderen ze dat elke verhoging van het minimumloon met 1 dollar gepaard gaat met een daling van 3,5 tot 6 procent in het aantal zelfdodingen bij lager geschoolde Amerikanen. Het effect was niet meetbaar bij hoger geschoolde Amerikanen. Het verband was vooral sterk tijdens perioden met grote werkloosheid.

Op basis van de correlatie schatten de onderzoekers dat een verhoging van het minimumloon tijdens de economische crisis na 2008 veel zelfdodingen had kunnen vermijden. Een verhoging met 1 dollar in de periode tussen 2009 en 2015 zou naar schatting 13.800 zelfdodingen hebben voorkomen. Een verhoging met 2 dollar zelfs 25.900 gevallen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!