Bron: PxHere
IPS

2019 warmste jaar ooit gemeten in Europa

2019 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen door het Europese Copernicusprogramma. Wereldwijd was het het tweede warmste jaar, na recordjaar 2016.

donderdag 9 januari 2020 17:00
Spread the love

De metingen van het Europese satellietsysteem geven een eerste globaal beeld van 2019 wat betreft gemiddelde temperaturen en CO2-concentratie in de atmosfeer. Ze bevestigen de vermoedens: het voorbije jaar was op beide vlakken opnieuw een recordjaar.

Vijf warmste jaren

Uit de metingen blijkt dat de gemiddelde temperatuur van de atmosfeer boven het aardoppervlak net 0,04 graden onder die van het absolute recordjaar 2016 afklokt. Daarmee is 2019 wereldwijd het tweede warmste jaar ooit gemeten.

De laatste vijf jaar zijn meteen de vijf warmste jaren ooit gemeten. De gemiddelde wereldwijde temperatuur van de vijf laatste jaren lag tussen 1,1 en 1,2 graden Celsius hoger dan de gemiddelde temperatuur voor de industriële revolutie. Door die vijf recordjaren eindigt het decennium 2010-2019 ook als het warmste decennium tot nog toe.

Uit de CO2-metingen blijkt dan weer dat de concentratie van CO2 het voorbije jaar bleef stijgen, met zo’n 2,3 deeltjes per miljoen.

Europa

Het wereldwijde gemiddelde verbergt een aanzienlijk verschil in snelheid tussen werelddelen en regio’s. Zo warmen Alaska en grote delen van de poolgebieden veel sneller op dan de rest van de wereld. Het vasteland warmt veel sneller op dan de zee, en die stijging is vooral te merken in Oost- en Zuid-Europa, Zuidelijk Afrika en Australië. Delen van Canada warmen dan weer minder snel op.

In Europa waren alle seizoenen warmer dan normaal en werd 2019 nipt het warmste jaar ooit gemeten, net voor 2014, 2015 en 2018. “Dit zijn zonder twijfel alarmerende signalen”, zegt Jean-Noël Thépaut, hoofd van Copernicus Climate Change Service (C3S).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!