Pablo Iglesias. Foto: Twitter Podemos
Pablo Iglesias

Politieke boodschap Pablo Iglesias (Podemos) voor nieuwe Spaanse linkse coalitieregering

In het Spaanse parlement gaan de debatten door voor de goedkeuring van de nieuwe regering, de eerste coalitieregering sinds het herstel van de democratie in 1977, van de sociaal-democraten (PSOE) met Unidas Podemos (het samengaan van Podemos met andere linkse partijen). Dit is een deel van de toespraak van Pablo Iglesias, leider van Podemos. Hier vat hij samen hoe een echt sociaal regeringsprogramma er kan uitzien.

woensdag 8 januari 2020 17:22
Spread the love

Ik heb een boodschap voor U, mijnheer Casado (voorzitter van de Conservatieve Partij), en voor U, mijnheer Abascal (voorzitter van de extreemrechtse partij Vox), die me zonet werd toegezonden op mijn gsm door Rosa Lluch, dochter van Ernest Lluch (Spaans politicus, op 21 november 2000) vermoord door de (Baskische separatistische organisatie) ETA: “Praat niet in naam van de slachtoffers van het terrorisme. Velen hebben geijverd voor dialoog en verzoening, niet voor haat. Stop er mee onze pijn te gebruiken in uw voordeel.”

Ten eerste een appreciatie. Als U verlangt de monarchie te verdedigen, vermijdt dan dat de monarchie zich identificeert met U, want als er iets was dat Juan Carlos I weet (de Spaanse koning die door fascistisch dictator Franco kort voor zijn dood werd aangeduid als staatshoofd), waar hij ook vandaan moge gekomen zijn en koning werd door wat hem tot koning maakte, dan is het dat de instelling (van de monarchie) enkel kan overleven door zich van rechts te distantiëren. Wie weet heeft U zich paradoxaal genoeg omgevormd tot de grootste bedreiging voor de monarchie in Spanje. Dat is een kwestie van intelligentie (iets om goed over na te denken).

Ik wens een boodschap te zenden aan de mensen die ons beluisteren:

– een boodschap aan de vrouwen: de volgende regering zal alle sociale verworvenheden van de vrouwen garanderen en ijveren voor nieuwe overwinningen;

– een boodschap ook aan de gay’s, lesbiennes, aan heel het collectief van de LGTBQ: de volgende regering zal er voor zorgen dat u vrij kunt beminnen wie u verkiest en dat u uw families kan organiseren zoals u dat wenst;

– ik wens ook een boodschap te zenden aan de migranten: de volgende regering zal de mensenrechten en de waardigheid verdedigen van alle mensen die armoede en oorlogen ontvluchten en gekomen zijn om met ons samen te werken;

– een boodschap ook aan onze landgenoten die zich genoodzaakt zagen om economische redenen naar het buitenland te vertrekken: de volgende regering zal er voor ijveren dat zij die dat wensen naar Spanje kunnen terugkeren;

– een boodschap ook aan onze landgenoten, Catalanen, Basken, Andaloesiërs, bewoners van de Canarische eilanden, waar ze ook zijn, dat zij hun territoriale identiteit in vrijheid zullen beleven: de volgende regering zal uw talen, uw instellingen en uw vrijheid verdedigen zodat ze ze zich kunnen verbonden voelen met de symbolen van hun keuze;

– en tenslotte, een boodschap, hooggeachte dames en heren, voor de werkende mensen: de volgende regering zal de materiële voorwaarden voor vrijheid verdedigen. Want, hooggeachte collega’s, er is géén vrijheid als je niet toekomt tot het einde van de maand, er is geen vrijheid zonder een systeem van openbare gezondheidszorg, die de basiszorgen en het beste zorgpersoneel verzekert die iedereen kan consulteren, zonder beperking door de plaats waar men geboren is; want er is geen vrijheid zonder openbaar onderwijs, zonder openbare universiteiten, die er voor zorgt dat iedereen kan studeren zonder beperking door de plaats waar men geboren is.

Pedro (Sánchez, voorzitter van de sociaal-democratische partij PSOE en nieuwe eerste minister), ze gaan ons niet aanvallen voor wat we doen, ze gaan ons aanvallen voor wat we zijn.

Ik vraag je als voorzitter (de regeringsleider wordt als ‘presidente’ aangesproken) twee zaken. Ten eerste dat je tegenover de onverdraagzamen en de provocateurs die Spanje terug naar het verleden willen sturen de betere toon zal aanhouden. Ten tweede, dat je tevens de grootste democratische standvastigheid volhoudt.

Dank u.

 

Vertaling Lode Vanoost. Beeldverslag Spaans met Spaanse ondertitels. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!