IPS

2,5 miljoen Mozambikanen hebben dringend nood aan hulp

Na een jaar van droogte, cyclonen, overstromingen en voedselonveiligheid hebben 2,5 miljoen mensen in Mozambique dringend nood aan hulp. Voedselonzekerheid is het belangrijkste probleem, en de kans op nieuwe cyclonen is groot. 

maandag 30 december 2019 14:32
Spread the love

Mozambique heeft er een bijzonder zwaar jaar opzitten, vooral door de doortocht van de orkanen Idai en Kenneth. Meer dan negen maand na Idai en acht maand na Kenneth leven nog altijd meer dan een half miljoen in tijdelijke opvangcentra of zwaar beschadigde huizen. Nog eens 92.500 mensen blijven intern ontheemd en hebben dringend nood aan voedsel, water, onderwijs en onderdak.

Hulporganisaties hebben hun inspanningen drastisch opgeschroefd in het voorbije jaar, mede dankzij 300 miljoen dollar aan giften van donoren. Daardoor hebben minstens 1,9 miljoen mensen voedselhulp gekregen en hebben 406.000 mensen kritieke bijstand ontvangen. Meer dan 765.000 gezinnen kregen een pakket met onder meer middelen om water te zuiveren en sanitaire producten voor vrouwen en meisjes. Meer dan honderdduizend gezinnen kregen onderdak en bijna een half miljoen kinderen kreeg noodonderwijs.

Meer cyclonen

Maar de nood blijft hoog, ook aan financiële middelen, nu voor het land het hoogtepunt van het cycloonseizoen nadert. De voedselhulp na Idai en Kenneth kwam vooral van strategische reserves, maar die zijn inmiddels uitgeput. Volgens het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken is bijna een half miljard dollar nodig om op korte termijn de reserves aan te vullen. Gebeurt dat niet, dan zullen hulporganisaties niet klaar zijn voor de komst van een nieuwe grote storm. Mozambique wordt elk jaar gemiddeld door 1,5 orkanen getroffen en de kans is dus groot dat ook 2020 minstens een grote storm met zich meebrengt.

Januari tot maart is bovendien de piek van het “magere seizoen” in Mozambique en daarmee ook de periode met de grootste voedselonzekerheid. Nu al zijn voor het eerst in vele jaren opnieuw gevallen van pellagra (een tekort aan vitamine B3) gesignaleerd in het land.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!