U was dit jaar opvallend vaak boos en verontwaardigd. Lees hier waarover.

Dit zijn de 20 artikels die het voorbije jaar het meest gelezen en gedeeld werden. Het is een opsomming van de thema's waar de lezers van DeWereldMorgen.be van wakker liggen. Het zijn tegelijk de thema's die onze regeringen onbeschaamd negeren. Vraag is hoelang ze dat nog kunnen blijven doen.

vrijdag 27 december 2019 14:23
Spread the love

1. Werknemers van de gezondheidszorg zitten op hun tandvlees: ‘Na mijn werkdag plof ik huilend in m’n autostoel neer’

Een noodkreet uit de zorgsector. Verpleegkundigen zitten op hun tandvlees. Aan Franstalige kant uitte dat zich in de vorm van de acties van de ‘blouses blanches’. De auteur van dit stuk had een duidelijke boodschap aan de regeringen: “Het is jullie verantwoordelijkheid om de instellingen en de patiënten de nodige financiële middelen te geven om jullie gezondheidsbeleid uit te voeren.” En die werd alvast massaal gelezen: 149.000 keer. Nu nog een regering die daar even wakker van ligt als de lezers van DeWereldMorgen.be.

2. ‘Leerkrachten zijn goedbetaalde luieriken. Het lerarentekort hebben ze aan zichzelf te danken.’

En nog een noodkreet. Deze keer uit de leraarskamer. Dirk Van Damme, onderwijsspecialist van de OESO en graag gehoorde stem bij N-VA, herhaalde in september nog eens alle clichés over leerkrachten. Deze leraar zette de puntjes op de i. Zijn getuigenis werd 83.450 keer gelezen.

3. Open brief: “Ik ben moegestreden en schaam me als sociaal werker”

In oktober opende de Vlaamse regering het jachtseizoen op zowat iedereen die zich hier inzet voor een mooiere samenleving. Die besparingsaanval gaf aanleiding tot een hele reeks protestacties. Deze brief van een sociaal werker werd 78.500 keer gelezen.

4. Langdurig zieken die deeltijds werken blijken zwaar gesjareld

Voor de meer dan 400.000 langdurig zieken in ons land is het altijd jachtseizoen. De federale regering probeert dat cijfer naar beneden te krijgen, niet door preventie of het aanpassen van de arbeidsmarkt, maar door hen het leven zuur te maken. Deze getuigenis beschrijft één van die nefaste maatregelen en werd 61.250 keer gelezen.

5. Er is genoeg geld om de pensioenen te verhogen en de sociale zekerheid te financieren

Aan het einde van de besparingstunnel is misschien licht, maar niemand heeft dat ooit met eigen ogen gezien. Er is nochtans geld, betoogt deze auteur. Veel geld en hij somt alle mogelijke bronnen op die de opeenvolgende regeringen ongemoeid lieten. Het stuk werd 58.900 keer gelezen.

6. Eerste wapenfeit nieuwe Vlaamse regering: een factuur van bijna 1 miljard in uw brievenbus

Maar de regeringen, die besparen voort. Meer dan ooit zelfs. De socialistische vakbond maakte na de eerste wapenfeiten van de Vlaamse regering een snelle rekensom en kwam aan bijna 1 miljard euro aan besparingen die de gezinnen van deze regio zullen voelen in hun portemonnee.

7. Waar wachten we op om in verzet te komen tegen deze regering?

In die eerste weken deelde Jambon een mokerslag uit. Daar moesten we van bekomen en het duurde even voor het protest op gang kwam. Dit stuk was zowat de aankondiging van wat daarna zou komen.

8. Baas De Lijn doet gewoon wat N-VA, Open VLD en CD&V willen: De Lijn afbreken ter voorbereiding van (voor sommigen) lucratieve privatisering

Als je voor de zoveelste keer in de regen staat te wachten op een bus die niet komt, heb je wel eens zin om ‘prutsers’ te roepen tegen de opeenvolgende ministers van Mobiliteit die hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar misschien is het wel geen onhandig geklooi. Misschien is dit precies wat ze willen, betoogt dit stuk.

9. Extreemrechts geweld op Pukkelpop is voorproefje van wat ons komende jaren te wachten staat

Komkommerzomers waarin er maandenlang niets te melden viel, behoren in deze versnelde tijden definitief tot het verleden. Altijd staat er wel ergens een woud in brand, bereiken temperaturen recordhoogtes en plaatsen rechtsextremisten zich in de het middelpunt van de belangstelling. In de zomer van 2019 breidde extreemrechts hun cultuuroorlog uit tot de zomerfestivals.

10. En wat als we al jaren het verkeerde verhaal vertellen over de klimaatverandering?

2019 was het jaar van de klimaatactivisten. Op de valreep van de top 10 kon een artikel over de klimaatcrisis dan ook niet ontbreken.

De rest van de top 20 ziet er zo uit:

11. Wie zijn de grootste slachtoffers van het regeerakkoord van Jambon?

12. Open brief aan VRT: “Wij waren slechts toeschouwers bij een VRT-show”

13. Federale regering dreigt mooiste treinlijn van België te sluiten

14. Stop de leugens en de besparingen. Er is genoeg voor iedereen!

15. Dirk de Wachter over (samen)leven in de lastigheid: “We kunnen allemaal iets betekenen voor elkaar”

16. Minimumpensioen van 1.500 euro? Vier valstrikken waarmee een nieuwe regering ons kan bedotten

17. Sign for my future: gaan de multinationals die de problemen veroorzaakten het klimaat redden?

18. Waarom elke regering zonder N-VA communistisch is

19. We zijn aan het leren het onverdraaglijke te verdragen

20. Nee CD&V, het waren echt niet die sms’en die tot het ontslag van Schauvliege leidden

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!