Foto: Amnesty International Vlaanderen

Krijtcontouren van 304 gedode demonstranten op stoep Iraanse ambassade

De reactie van de Iraanse autoriteiten tegen de recente demonstratiegolf in Iran is ongemeen wreed. Op enkele dagen tijd werden minstens 304 demonstranten gedood en sinds de start van de protesten werden duizenden demonstranten, maar ook journalisten, mensenrechtenverdedigers en studenten opgesloten. Amnesty International trok vandaag uit protest naar de Iraanse ambassade in Brussel en tekende er 304 krijtcontouren van dode lichamen op de stoep.

donderdag 19 december 2019 02:56
Spread the love

“De Iraanse autoriteiten doen er werkelijk alles aan om critici het zwijgen op te leggen. De nieuwe repressiegolf is meedogenloos. Dit moet stoppen. De wereld mag niet langer in stilte toekijken hoe de Iraanse autoriteiten op grote schaal mensenrechten schenden,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“De Iraanse autoriteiten moeten alle mensen die onterecht gevangen zitten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. VN-experts moeten toegang krijgen tot detentiecentra en moeten kunnen praten met familieleden van gedode demonstranten zodat ze een grondig onderzoek kunnen voeren.”

Dodelijk geweld

Amnesty International sprak verschillende getuigen in Iran en verifieerde de afgelopen weken videobeelden van het optreden van de Iraanse autoriteiten tijdens en na de protesten. Uit dit onderzoek blijkt dat er tussen 15 en 18 november in Iran zeker 304 demonstranten werden gedood en duizenden gewond werden.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Iraanse veiligheidstroepen openden het vuur op ongewapende demonstranten die geen direct gevaar vormden. Het merendeel van de doden stierf als gevolg van schoten in het hoofd, het hart, de nek en andere vitale organen. Dit toont aan dat de veiligheidstroepen schoten om te doden. De VN verklaarde dat ze over informatie beschikken waaruit blijkt dat ook minstens 12 kinderen gedood zijn.

Grootschalige arrestatiegolf

Een woordvoerder van de Iraanse parlementaire Commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid meldde op 26 november dat er zevenduizend mensen gearresteerd waren. De autoriteiten hebben nog geen officieel cijfer bekendgemaakt.

Amnesty International heeft uit verschillende bronnen onafhankelijk vernomen dat de veiligheidsdiensten nog steeds raids uitvoeren doorheen het land om mensen te arresteren thuis of op het werk.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Niet alleen demonstranten zijn het doelwit van de autoriteiten. Ook journalisten, studenten, mensenrechtenactivisten en mensen uit etnische minderheidsgroepen worden gevangengezet. Journalist Mohammad Massaed werd op 23 november gearresteerd nadat hij twitterde over de vrijwel volledige internetstop die de autoriteiten tussen 16 november en pakweg 24 november oplegden. Hij werd enkele dagen later op borgtocht vrijgelaten.

Veel gearresteerden worden incommunicado gevangengehouden, zonder toegang tot hun familie of advocaten. Een aantal gezinnen vertelde Amnesty dat ze zich grote zorgen maken over dierbaren die medische zorg nodig hebben. De Iraanse autoriteiten staan erom bekend gevangenen medische zorg te weigeren.

Foltering en gedwongen verdwijning

Ooggetuigenverslagen en videobewijs tonen aan dat sommige gevangenen zijn onderworpen aan foltering en andere vormen van mishandeling. Zo toont een video die is geverifieerd door Amnesty’s Digitale Verificatieteam geboeide gevangenen op het terrein van het politiebureau van Mali Abad in Shiraz. Ze worden geslagen, gestompt en geschopt door veiligheidstroepen.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Geloofwaardige bronnen lieten Amnesty weten dat honderden gedetineerden, onder wie kinderen, in vrachtwagens naar de Rajai Shahr-gevangenis in Karaj zijn gebracht. Ze melden ook dat leden van de veiligheidstroepen geboeide en geblinddoekte gevangenen dagelijks slaan, stompen, schoppen en zweepslagen geven.

Amnesty kreeg eveneens tientallen meldingen over gedetineerden van wie sinds hun arrestatie weinig of niets meer is vernomen. De Koerdische arbeidsrechtenactivist Bakhtiar Rahimi is een van hen. Hij werd op 27 november gearresteerd in Marivan en sindsdien ontbreekt elk spoor. Gedwongen verdwijning is volgens het internationale recht een misdrijf.

Internationale actie noodzakelijk

“De internationale gemeenschap moet dringend actie ondernemen. Zo zou de VN-Mensenrechtenraad een speciale zitting moeten bijeenroepen en een onderzoek instellen naar het onwettig doden van demonstranten, de golf van arrestaties, de gedwongen verdwijningen en de foltering van gevangenen”, besluit Wies De Graeve.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Foto: Amnesty International Vlaanderen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!