© Eric De Mildt / Greenpeace
Greenpeace België

Uitkomst klimaattop volstrekt onaanvaardbaar, zegt Greenpeace

In Madrid is de klimaattop COP 25 op geëindigd op een sisser. Voor de zoveelste keer werden de steeds talrijker en luider klinkende progressieve stemmen ondermijnd door de machtige lobbymachine van de fossiele industrie, die een ambitieus klimaatakkoord als een bedreiging ziet voor hun winst. Politici verloren zich in eindeloos gekibbel over artikel 6 dat de koolstofmarkt reguleert en toonden geen enkel engagement om hun uitstoot daadwerkelijk te verminderen.

zondag 15 december 2019 22:28
Spread the love

Milieuorganisatie Greenpeace noemt deze klimaattop een aanval op de ziel van het Akkoord van Parijs. Het verraadt al die mensen over de hele wereld die al lang lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis en die oproepen tot snelle actie. De cynische hebzucht van de fossiele industrie heeft de strijd tegen de klimaatverandering in een diepe crisis gestort. Het meedogenloze beleid van de Amerikaanse president Trump en zijn Braziliaanse ambtgenoot Bolsonaro is geëscaleerd tot een concrete blokkade van de klimaatonderhandelingen in Madrid.

“Regeringen moeten zich volledig herbezinnen over de manier waarop ze klimaatonderhandelingen voeren, want de uitkomst van deze COP is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International. “We hadden een besluit nodig dat een adequaat antwoord was op de oproep van de jongeren, dat de wetenschap als leidraad nam en dat de urgentie erkende van deze klimaatnoodtoestand. In plaats daarvan konden klimaatblokkers zoals Brazilië en Saoedi-Arabië, dankzij een zwak voorzitterschap van Chili, ongestoord onderhandelen over CO2-transacties en werden wetenschappers en het maatschappelijk middenveld platgewalst.”

Lichtpunt

De inzet van de EU voor klimaatneutraliteit was een van de weinige lichtpunten van hoop in de sombere stemming in Madrid. Samen met landen als China, India en de progressieve landen in het zuiden van de wereld kan de EU het Akkoord van Parijs volgend jaar nieuw leven inblazen.

Hoewel België zich op het laatste nippertje dan toch officieel heeft aangesloten bij de verklaring van Costa Rica, die respect voor het Akkoord van Parijs en hoge ambities op wereldniveau waarborgt, blijft het bij de zwakste klimaatleerlingen van de klas. Ons land moet dringend en consequent werken aan het verhogen van de ambitie.

Terwijl de Waalse en Brusselse regering een positievere houding aannemen, blijft de Vlaamse regering koppig weigeren om enige klimaatambitie aan de dag te leggen. “2020 dient zich aan als een cruciaal jaar voor internationale klimaatactie. De EU zal een sleutelrol moeten spelen. Als Vlaanderen doorgaat op haar ambitieloze pad, en zo meer daadkracht in de EU en in België blokkeert, dreigt het een zeer grote verantwoordelijkheid te dragen voor de gevolgen van de klimaatopwarming op de toekomstige generaties”, besluit Joeri Thijs van Greenpeace België.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!