© Eric De Mildt / Greenpeace
Greenpeace België

Klimaattop EU: Actie Greenpeace zet Huis van Europa symbolisch in brand

Tientallen actievoerders uit verschillende Europese landen brengen de klimaatnoodtoestand naar het hart van de Europese politiek, bij de start van een belangrijke EU-top over klimaat. De actie vindt plaats een dag na de publicatie van de European Green Deal, die ambitieus is, maar niet ver genoeg gaat. De boodschap van de actie is duidelijk: ons huis staat in brand, het is nu tijd voor een doortastend klimaatbeleid.

donderdag 12 december 2019 13:01
Spread the love

De 61 actievoerders, onder wie 28 klimmers – afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Slowakije en Zwitserland- hebben het gebouw van de Europese Raad bedekt met gigantische spandoeken met rode en gele vlammen. Bij het beeld van de vlammenzee horen ook noodsignalen, een brandsirene en rook.

© Eric De Mildt / Greenpeace

“Ons huis, de planeet dus, staat in brand, en nog doen onze politici niets om het vuur te blussen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace België. “De staats- en regeringsleiders die vandaag in Brussel samenkomen, zullen klimaatdoelstellingen voor 2050 bespreken. Maar tegen dan zijn zij al lang vertrokken. We mogen hen niet laten wegkomen met dit soort vage beloftes voor de verre toekomst.”

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moeten regeringen eind volgend jaar ambitieuzere klimaatplannen voor 2030 indienen. Deze plannen moeten de regeringen ertoe verbinden om de opwarming van het klimaat onder de 2°C te houden en liefst te beperken tot 1,5°C. Een recent rapport toont echter aan dat de EU-beloftes die momenteel op tafel liggen schromelijk tekort schieten, omdat ze zullen leiden tot een opwarming van maar liefst 3°C.

© Eric De Mildt / Greenpeace

Greenpeace roept de EU daarom op om de uitstoot met minstens 65% te verminderen tegen 2030. “Wat telt, zijn de daden die politici nù stellen om de uitstoot van de EU tegen 2030 in lijn te brengen met wat klimaatwetenschappers ons vertellen. Concreet betekent dit: een einde maken aan de machtspositie van olie, kool- en gasbedrijven en investeren in klimaatvriendelijk transport. Maar ook onze bossen en oceanen beschermen tegen onder andere ontbossing, chemische vervuiling, de opmars van industriële veeteelt en overbevissing”, besluit Joeri Thijs.

België beschamend

In de internationale klimaatranking die gisteren op de klimaattop in Madrid werd voorgesteld komt België dit jaar terecht op een beschamende 35e plaats. Ons land bevindt zich nu ver achter het Europese gemiddelde en zelfs achter opkomende landen zoals China of India.

© Eric De Mildt / Greenpeace

“We zijn bij de slechtste leerlingen van de Europese klas. Pijnlijk voor een stichtende lid van de EU, dat bovendien de president van de Europese Raad levert. Wallonië en Brussel lijken zich steeds meer in te zetten om de ambities van Parijs te benaderen, al moeten we de concrete uitvoering nog afwachten. Het recente Vlaamse klimaatplan legt een totaal gebrek aan klimaatambitie bloot. Het is dan ook van essentieel belang dat onze federale regering dit jaar nog een geïntegreerd klimaatplan voorstelt”, besluit Joeri Thijs.

© Eric De Mildt / Greenpeace

© Philip Wilson / Greenpeace

© Eric De Mildt / Greenpeace

Noten:

[1] Meer info over de politieke context en tijdlijn vindt u in deze mediabriefing.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!