Open brief -

Dounya en Oriana vals beschuldigd van diefstal in Monki Gent omdat ze er ‘sketchy’ uitzagen

Dounya en Oriana werden vorige week vals beschuldigd van diefstal in de Monki in Gent. Ze zagen er 'sketchy' uit volgens de winkelmanager. Verontschuldigingen kwamen er niet. Zij zijn niet van plan om het hierbij te laten. 'Dat racisme moet nu stoppen.'

donderdag 12 december 2019 15:27
Spread the love

Beste,

Op dinsdag 3 december zijn wij (Dounya en Oriana) vals beschuldigd geweest van diefstal in de Monki van Gent. Op maandag 2 december zijn wij naar de Monki gegaan en hebben wij oorbellen en een T-shirt gekocht. De volgende ochtend, rond 11uur, is Dounya teruggegaan om de oorbellen terug te brengen.

Daar werd de verantwoordelijke bij gehaald, die weigerde om de oorbellen terug te nemen en zei: “Voor u zal ik het niet doen. Ik herinner mij u en uw vriendin van gisteren, jullie zagen er mega sketchy uit en hebben 5 paar sokken gestolen.” Ze beweerde ook dat ze de camerabeelden heeft bekeken en ons heeft zien stelen.

Geschokt belde Dounya mij op. Wanneer ik aankwam in de winkel vroegen wij aan de verantwoordelijke om de camerabeelden te mogen zien waar wij op zouden stelen. We kregen als antwoord dat dit alleen mag in de aanwezigheid van de politie waarop wij antwoordden dat ze in dat geval de politie mochten bellen.

Na een paar minuten kwam een man van de security aan die ons meenam naar hun kelder in hun bureau. De man heeft ons onmiddellijk gezegd dat wij beter konden toegeven, want hij had de camerabeelden gezien en hij heeft ons de 5 paar sokken zien stelen.

Even voor de duidelijkheid: wij hebben niets gestolen. Het is dus onmogelijk dat zij een camerabeeld hebben waarin wij stelen. Dat zeiden wij ook tegen hem, maar de security hield vol: we zouden beter onmiddellijk toegeven, want er is beeldmateriaal en als we niet zouden toegeven, zou hij de politie erbij moeten halen die ons huis zou bezoeken (in Gent en in Brussel bij onze ouders) en we zouden een boete moeten betalen van 2.500 euro.

Zo gaat hij een uur lang door. Hij beweert dat hij “meisjes van onze soort” kent en aan ons gedrag kan zien dat wij schuldig zijn. Het was hun woord tegen ons woord. Hij was er zo van overtuigd dat wij hadden gestolen dat wij aan onszelf en aan elkaar begonnen te twijfelen. Wij kregen na al die tijd geen beeldmateriaal te zien en de politie was nog steeds niet gecontacteerd, wat wel onze eerste eis was.

Na de zoveelste discussie gaf de security toe dat hij de camerabeelden niet heeft gezien, maar dat het zijn recht is om ons 2 uur op te houden als zijn collega’s mensen beschuldigen van stelen. Het besef kwam toen hard aan dat de reden waarom ze ons (een dag later) hebben opgehouden is dat een verkoopster/de verantwoordelijke vond dat wij er ‘sketchy’ uitzagen (een vermoeden alleen gebaseerd op uiterlijk dus).

Toen wij dit zeiden reageerde de security onmiddellijk dat dit niets te maken had met racisme en dat er ook buitenlandse meisjes in de Monki werken. Daarop vroegen wij waarom dan de andere meisjes die toen in de winkel waren niet aangehouden zijn geweest? Natuurlijk kregen wij daar geen antwoord op.

Twee mensen van de politie kwamen toe en we mochten ons verhaal doen. Een is met ons gebleven, terwijl de andere de beelden bekeek. Ondertussen moesten wij een verklaring afleggen. Voor ons zou de politie zien dat wij niets hebben gestolen en zou het afgelopen zijn.

Maar toen kwam de securityman aan met een beha en vroeg hij aan Oriana of dit de beha was die ze had gepast. Hij vroeg welke maat ze had gepast. Ze zei dat ze die beha niet had gepast. “Dan ben je echt in de problemen”, zei de securityman en hij verdween. Het kwam er op neer dat ze haar ook beschuldigden van het stelen van een beha.

Uiteindelijk kwam de politie ons halen en zeiden ze dat we mochten vertrekken. Wij waren natuurlijk razend en vroegen wat de conclusie was. De politie zei dat we waarschijnlijk niks meer zouden horen van hen, maar dat we wel een winkelverbod hebben. Wij weten nog steeds niet waarvoor we een winkelverbod hebben, aangezien we niets hebben misdaan.

Wij zijn kwaad en geschokt van hoe deze mensen ons hebben behandeld en vinden dat mensen dit moeten weten. Wij zijn op basis van ons uiterlijk beschuldigd geweest van diefstal en hebben onterecht een winkelverbod. Een man heeft ons een uur lang mentaal geprobeerd te kraken en ons beschuldigd van iets waarvan hij perfect wist dat wij het niet hadden gedaan. Waarom? Is dit normaal? Wij hebben geen verontschuldigingen gekregen en zijn niet van plan om het hierbij te laten.

Daarom schrijf ik dit verslag, ik wil dat dit verhaal de ronde doet, dat meisje en die security moeten zich verontschuldigen. Onze eerste stap is om ons verhaal te delen. Kunnen jullie ons alsjeblieft helpen? Als iemand tips heeft of organisaties kent die ons kunnen helpen, in de media werkt of contacten heeft, let us know.

DEEL DIT AUB, wat er gebeurd is, is onaanvaardbaar, we have to speak up!

Cheers,

Dounya en Oriana

 

Deze tekst is een overname van een post van Oriana op haar Facebookpagina.

 

Zie hier de getuigenis van Oriana en Dounya:

Oriana en Dounya

Dounya en Oriana werden vorige week vals beschuldigd van diefstal in de Monki in Gent. Ze zagen er 'sketchy' uit volgens de winkelmanager. Verontschuldigingen kwamen er niet. Zij zijn niet van plan om het hierbij te laten. 'Dat racisme moet nu stoppen.'

Geplaatst door De Wereld Morgen op Dinsdag 10 december 2019

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!