© Greenpeace / Daniel Beltrá
Greenpeace België

Klimaattop: België verdient titel ‘Blue leader’ op klimaattop niet

België promoot woensdag 11 december de bescherming van onze oceanen op de klimaattop in Madrid. Ons land positioneert zich daarbij als 'blue leader', een titel voor landen die opkomen voor de oceanen. België is inderdaad een van de weinige landen die zich actief inzetten om op korte termijn een betekenisvol netwerk van mariene beschermde gebieden te creëren. Maar dat is niet het volledige plaatje.

dinsdag 10 december 2019 18:08
Spread the love

Als België een échte ‘blue leader’ wil zijn, is het hoog tijd dat het de steun aan de ontwikkeling van diepzeemijnbouw stopzet, want er is geen bewijs dat deze schadelijke activiteit geen onherroepelijke en onomkeerbare schade zal toebrengen aan de kwetsbare ecosystemen van de diepzee.[1]

Daarnaast moet België de klimaatambities fors opvoeren. Het nieuwe Greenpeace-rapport In Hot Water: The Climate Crisis and the Urgent Need for Ocean Protection toont hoe de gevolgen van de klimaatcrisis de oceanen schade toebrengen, met grote gevolgen voor de biodiversiteit en de mens.

“2020 wordt een cruciaal jaar voor klimaat, biodiversiteit en oceanen. Een klimaatplan met ambitieuze doelstellingen voor de vermindering van onze broeikasgasuitstoot is ook een absolute must als ons land zijn eigen engagementen voor de bescherming van de oceaan ernstig neemt”, zegt An Lambrechts van Greenpeace België.

Bescherm 30% van de oceanen

Het rapport roept op tot een wereldwijd verdrag dat tegen 2030 30% van de oceanen beschermt. Door zo’n netwerk van oceaanreservaten te creëren, zullen mariene ecosystemen beter bestand zijn tegen de klimaatverandering en tegelijkertijd de effecten ervan helpen verzachten.[2]

Het rapport identificeert de mariene ecosystemen die het meest te lijden hebben onder de klimaatcrisis en doet aanbevelingen over welke gebieden beschermd moeten worden. Het gaat onder meer om de polen van de Arctische en Antarctische regio, koraalriffen, walvis-hotspots, mangroven en zeegrasvelden.

Noten:

[1] Het Greenpeace-rapport ‘In Deep Water’ (aug 2019) toont aan dat diepzeemijnbouw onomkeerbare en onvermijdelijke schade zou toebrengen aan het leven onder water, met onder meer het uitsterven van allerlei soorten als gevolg. Daarnaast versnelt diepzeemijnbouw de klimaatcrisis door de opslag van CO2 op de oceaanbodem te verstoren. Een samenvatting met meer info over de positie van de Belgische overheid vindt u hier.

[2] Voor meer informatie, zie: Bescherm de wereldzeeën: Waarom we een wereldwijd oceaanverdrag nodig hebben.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!