De Schrijfmarathon van Amnesty International is ’s werelds grootste mensenrechtencampagne en loopt gedurende de hele maand december. Overal ter wereld schrijven mensen dan miljoenen brieven, e-mails en tweets naar ministers, presidenten en andere machthebbers om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. Daarnaast worden er ook miljoenen solidariteitskaartjes geschreven naar de mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden.
“Deze brieven maken wel degelijk een verschil. Gemiddeld één op vier schrijfacties van Amnesty International heeft impact: een onschuldige gevangene wordt vrijgelaten, folterpraktijken worden stopgezet, gebrekkige wetgeving wordt aangepast of een belaagde mensenrechtenactivist krijgt bescherming”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.
“De brieven die in groten getale bij de machthebbers belanden, missen hun doel niet. Maar ook de massa solidariteitskaartjes en brieven die gestuurd worden naar de mensen voor wie we schrijven hebben emotioneel een grote waarde. Deze brieven en kaartjes zijn voor hen en hun geliefden een bron van moed en hoop.”
Tijdens deze editie van de Schrijfmarathon staan allemaal jonge mensen centraal. Sommigen werden het slachtoffer van mensenrechtenschendingen toen ze nog kind waren. Zoals de Mexicaan José Adrián (18), die 14 was toen hij op de terugweg van school naar huis brutaal in elkaar werd geslagen door de politie. De agenten worden echter niet vervolgd en José krijgt geen schadevergoeding.
Mensen kunnen tijdens deze Schrijfmarathon ook schrijven voor verschillende jonge moedige activisten die opkomen voor de rechten van anderen maar daarvoor onder vuur komen te liggen. Zo is er een briefschrijfactie voor Yasaman Aryani (24) die in Iran 16 jaar celstraf heeft gekregen omdat ze zonder wettelijk verplichte sluier bloemen uitdeelde aan passagiers op de trein. Tien jaar moet ze effectief uitzitten. Amnesty voert actie voor haar onmiddellijke vrijlating.
Er wordt ook actie gevoerd voor Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25), twee vrijwilligers die als reddingswerkers actief waren op het Griekse eiland Lesbos waar bootjes met vluchtelingen en migranten vaak in de problemen komen. Beide riskeren een gevangenisstraf van 25 jaar omdat ze mensen in nood op zee geholpen hebben. De briefschrijfactie is gericht aan de Griekse Minister van Burgerbescherming en vraagt hem om alle aanklachten tegen Seán en Sarah te laten vallen.
Amnesty International zal José, Yasaman, Sarah, Seán en de overige mensen voor wie er dit jaar geschreven wordt monumentaal in de kijker zetten naar aanleiding van de Internationale Mensenrechtendag, de 71e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vanaf valavond projecteert Amnesty International op 10 december een animatie met hun gezichten op de twee grote zijmuren van het Crowne Plaza Hotel op het Karel Rogierplein. Aan passanten in deze drukke winkelbuurt wordt gevraagd of ze de brieven willen tekenen die een einde willen maken aan het onrecht dat de geprojecteerde mensen wordt aangedaan.