Copyright: Jan Van Bostraeten
Klimaatcoalitie

Duizenden burgers vormen mensenketting aan de voordeur van onze politici

Duizenden burgers uit het hele land hebben zondag 8 december een mensenketting gevormd rond het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis. Vrijwilligersorganisatie Climate Express en de Klimaatcoalitie eisen meer klimaatambitie en een federale regering die ons land klaarstoomt voor de toekomst.

maandag 9 december 2019 13:46
Spread the love

“Ons land moet deze klimaattop aangrijpen om de klimaatambitie serieus op te krikken en zich grondig voor te bereiden op de start van de uitvoering van het Akkoord van Parijs in 2020”, benadrukt Zanna Vanrenterghem, coördinator bij Climate Express. “Een ambitieus en eerlijk klimaatbeleid biedt onnoemelijk veel kansen voor een gezonde, welvarende en gelijke samenleving. Dit kan enkel met échte politieke wil en een visie op lange termijn”.

Met de mensenketting wilden de organisatoren tonen dat samenwerking en solidariteit cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd vieren we wat de klimaatbeweging in één jaar tijd heeft bereikt. Langs het parcours stonden diverse ‘checkpoints’ opgesteld, waar organisaties concrete boodschappen voor het klimaat zichtbaar hebben gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld een boom geplant op het Vrijheidsplein om de rol van de natuur te benadrukken, organiseerden enkele organisaties een boerenmarkt met producten van ecologische landbouw, zongen Noord-Zuidorganisaties een karaoke voor het klimaat, …

De komende dagen gaan de Belgische klimaatministers naar de klimaattop in Madrid. Een delegatie van de Klimaatcoalitie volgt de onderhandelingen ter plaatse nauw op en heeft ontmoetingen met de ministers op de agenda staan. “We hopen dat onze ministers de stem van de burgers meenemen, want België moet als historische vervuiler haar verantwoordelijkheid nemen. Tot op heden zal ons land zijn doelstellingen voor 2020 niet halen en de maatregelen voor 2030 zijn nog steeds onvoldoende. Ons land heeft zelfs nog geen duidelijke positie om koolstofneutraal te worden in 2050”, besluit Dave Van Meel, vicevoorzitter van Klimaatcoalitie.

Een fotoreportage:

Foto: Jan Van Bostraete

Foto: Jan Van Bostraete

Foto: Jan Van Bostraete

Foto: Jan Van Bostraete

Foto: Jan Van Bostraete

Foto: Wout De Ridder

Foto: Wout De Ridder

Foto: Wout De Ridder

Foto: Wout De Ridder

Foto: Wout De Ridder

Foto: Raf Van Daele

Foto: Raf Van Daele

Foto: Raf Van Daele

Foto: Raf Van Daele

Foto: Raf Van Daele

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!