©Sukarno / Greenpeace
Greenpeace België

Palmolie: huishoudmerken blijven grote klimaatvervuilers

Een aantal van de bekendste merken ter wereld hebben nog steeds een link met de enorme uitstoot van branden in de Indonesische bossen en veengebieden. Via de palmolie die ze aankopen, maken bedrijven als Unilever, Nestlé en Mondelēz de klimaatcrisis erger. Dat blijkt uit een analyse die Greenpeace International vandaag publiceert.

vrijdag 6 december 2019 20:54
Spread the love

Het rapport illustreert de forse bijdrage die industriële plantageteelt levert aan de globale klimaatcrisis. Indonesië is de vierde grootste uitstoter ter wereld – vooral door de bos- en veenbranden op zijn grondgebied, en de voortdurende ontbossing voor de productie van goedkope grondstoffen zoals palmolie en papier(pulp).

“Terwijl de COP25 zich vandaag over de bossen buigt, tonen wij hoe de fabrikanten van onder andere KitKat, Oreo, Head&Shoulders en Dove het klimaat schaden”, verklaart Philippe Verbelen, expert bij Greenpeace België. “Bedrijven als Unilever werpen zich op als klimaatkampioen, maar zijn intussen indirect mee verantwoordelijk voor de broeikasgassen die vrijkomen bij veenbranden. Ze moeten eindelijk alle banden doorsnijden met foute leveranciers die onze toekomst op het spel willen zetten voor de productie van goedkope palmolie.”

Tussen 2015 en 2018 waren de leveranciers van Nestlé en Mondelēz als gevolg van veenbranden in hun concessies verantwoordelijk voor een uitstoot van respectievelijk 57 en 61 megaton CO2 equivalent, zowat de helft van wat België op een jaar uitstoot (1). Unilever en P&G bevoorraden zich in dezelfde periode bij leveranciers die vanwege veenbranden verantwoordelijk zijn voor respectievelijk 55,5 en 54 Mton CO2eq, ongeveer tweemaal de jaarlijkse uitstoot van Noorwegen (2).

Ook grote traders in palmolie en papier(pulp) zoals Cargill en Wilmar hebben via hun leveranciers een link met verwoestende bos- en veenbranden, en dus met de enorme uitstoot die hiermee gepaard gaat. Greenpeace vraagt dat de Indonesische regering de concessiegegevens openbaar maakt, en bestaande wetgeving voor de bescherming van bossen en veengebieden strikter laat naleven.

Maar ook bij ons is er werk aan de winkel. “De tijd van vrijwillige initiatieven van bedrijven is voorbij. We roepen de Europese Unie op om versneld een bossenwet aan te nemen zodat alle risicoproducten, inclusief palmolie, die op de Europese markt komen, vrij zijn van ontbossing”, legt Philippe Verbelen uit.

Vandaag is het ‘Bossendag’ op de klimaattop in Madrid (COP25). Daarbij zal de nadruk liggen op de rol van bossen in de strijd tegen klimaatverandering, en op de vernietiging van bossen die de klimaatverandering erger maakt.

Notes:

(1) Totale Belgische uitstoot in 2017: 114,5 Mton CO2eq. Bron: www.klimaat.be
(2) Totale Noorse uitstoot in 2014: 24,9 Mton CO2eq. DBron: CAIT Climate Data Explorer ‘Historical emissions: Country GHG emissions’.

Lees de volledige analyse ‘The True Cost of Palmoil and Wood Pulp

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!