© Tineke Dhaese

Oxfam overhandigt checklist aan minister Marghem voor vertrek naar COP

Een treinticket, de recentste klimaatrapporten van het IPCC en duizenden handtekeningen die meer klimaatrechtvaardigheid eisen van onze politici. Het zijn maar enkele van de zaken waar Oxfam minister Marghem aan helpt herinneren voor ze naar Madrid vertrekt.

vrijdag 6 december 2019 20:00
Spread the love

Maandag publiceerde Oxfam een rapport waaruit blijkt dat klimaatrampen de afgelopen tien jaar de belangrijkste factor zijn geweest bij binnenlandse ontheemding, waardoor zo’n 20 miljoen mensen per jaar gedwongen zijn hun huizen te verlaten, of één persoon om de twee seconden. Een klimaatonrechtvaardigheid waar Oxfam de minister van Milieu aan wilde herinneren voordat ze naar Madrid vertrok.

“Het is belangrijk dat België, als historische vervuiler, haar verantwoordelijkheid opneemt en daarom een eerlijk en ambitieus klimaatplan verwezenlijkt. De armste landen zijn immers het minst verantwoordelijk voor de klimaatverandering en toch zijn zij de grootste slachtoffers. In 2009 hadden de ontwikkelde landen, waaronder België, de intentie uitgesproken om deze landen financieel te ondersteunen bij de vermindering van hun emissies en de aanpassing aan de klimaatverandering. Nu moeten we onze beloften nakomen,” aldus Eva Smets, directeur van Oxfam-Solidariteit.

Uit Oxfam’s briefing ‘Forced from Home’ blijkt dat mensen zeven keer zoveel kans lopen om in eigen land ontheemd te raken door cyclonen, overstromingen en bosbranden als door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, en drie keer zoveel kans op ontheemding als door conflicten. De klimaatcrisis verdrijft kwetsbare gemeenschappen dus van de plaatsen waar ze altijd hebben gewoond, vaak over grenzen heen maar ook in eigen land.

Daarom gaf Oxfam federaal Minister Marghem vandaag een ludieke checklist, inclusief de klimaateisen van duizenden burgers die dit jaar Oxfam’s petitie voor meer klimaatrechtvaardigheid hebben ondertekend.

In het bijzonder roepen bijna 5.500 ondertekenaars onze regering op om ambitieus te zijn in haar klimaatbeleid en rekening te houden met de ongelijke gevolgen van de opwarming van de aarde voor de landen die het meest worden blootgesteld aan en kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!