Foto: Karina Brys
Reportage - Students for Climate Antwerpen

Samen de stilte doorbreken: Global Strike for Future in Antwerpen

In Antwerpen vond op 29 november de vierde Global Strike For Future plaats. De klimaatjongeren eisten dat het stadsbestuur en de Vlaamse regering alsnog een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid invoeren. In hun speeches benadrukten de jongeren hun solidariteit met andere groepen in het middenveld en de cultuursector die momenteel actievoeren.

zaterdag 30 november 2019 01:09
Spread the love

Geen antwoord

Tijdens de derde Global Strike, overhandigden dertien organisaties uit Antwerpen een open brief aan het stadsbestuur. Daarin eisten ze dat de klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen in Antwerpen en Vlaanderen, en om onmiddellijk alle subsidies voor fossiele brandstoffen stop te zetten. Omdat het stadsbestuur nog geen antwoord gaf staan de jongeren er nu weer. Ze droegen een houten plaat waarin hun eisen waren gebrandmerkt. Dat bord werd diezelfde avond door een delegatie bezorgd aan de zetel van het stadsbestuur.

Foto: Students for Climate Antwerpen

Foto: Students for Climate Antwerpen

Een stevige aanloop

In aanloop naar deze global strike hielden de jongeren al enkele acties. Een week lang werd dagelijks de open brief gepost in de brievenbus van het stadsbestuur. Enkele brieven die door demonstranten werden ondertekend tijdens de vorige mars werden aangetekend verstuurd naar Burgemeester Bart De Wever. Samen met Greenpeace hingen de jongeren ook een banner boven de plantin moretuslei, een van de meest vervuilde straten van antwerpen

Steun de sociale sector

De klimaatbeweging sluit zich met haar acties aan bij de vele middenveldorganisaties, de cultuursector en de vakbonden die in de laatste maanden op straat kwamen tegen het beleid van de regering Jambon. Al die gedupeerde groepen zijn volgens de jongeren noodzakelijk om de overgang te maken naar een klimaatneutrale samenleving. “Voor deze uitdaging hebben we iedereen nodig”, aldus Seerden.

Foto: Students for Climate Antwerpen

Volg het beleid van Europa

Nu ook Europa de klimaatnoodtoestand heeft uitgeroepen en Ursula von der Leyen haar ‘European Green Deal’ uit de doeken heeft gedaan, vinden de jongeren het verbazend dat de Vlaamse politiek nog steeds stil blijft rond het thema klimaat. Ze verwijzen naar het regeerakkoord van Vlaanderen en het klimaatplan van Antwerpen die volgens hen allebei tekort schieten.

Foto: Students for Climate Antwerpen

Slot

Ondanks het sterke gevoel van ongenoegen maakten de jongeren er naar eigen zeggen weer een feestje van. De Global Strike eindigde op het Theaterplein met enkele korte speeches van onder andere de Antwerpse ‘schijnburgemeester’ BDW. Er was ook plaats voor slam poetry en muziek. Students for Climate nodigde iedereen uit voor een afterparty om deze internationale actie in sfeer af te sluiten.

Een fotoreportage:

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!