Al 160.000 Kenianen getroffen door overstromingen

In Kenia hebben de aanhoudende overstromingen nu al 160.000 mensen getroffen. Meer dan 18.000 Kenianen moesten hun huis ontvluchten, en de neerslag houdt aan. 

donderdag 28 november 2019 16:06
Spread the love

Grote delen van het land hebben al sinds het begin van de regens in oktober te maken met meer dan gemiddelde neerslag. Plotse overstromingen hebben daardoor al 31 van de 47 districten in Kenia getroffen, waaronder ook de Riftvallei en de stedelijke gebieden rond Nairobi en Mombassa.

Meer dan 160.000 mensen zijn getroffen door de overstromingen en modderstromen, onder wie 18.000 Kenianen die uit hun huis zijn verdreven. 

120 doden

Het noodweer kostte al aan minstens 120 mensen het leven. In West Pokot County, in het westen van het land, vielen op 22 november 72 doden bij aardverschuivingen en modderstromen. Boerderijen, voedselvoorraden en vee werden weggevaagd en twee belangrijke bruggen in het district werden vernield. 

De zoektocht naar vermisten gaat nog steeds door in het gebied en het dodental kan nog oplopen. De lokale bevolking heeft volgens de overheid dringend nood aan voedsel en onderdak, medische zorgen en chemicaliën om drinkwater te zuiveren. 

In Wajir County, helemaal aan de andere kant van het land, is het vooral de neerslag in Ethiopië die de rivieren doet zwellen. De overstromingen maakten wegen ontoegankelijk en deden bruggen instorten. Minstens vijfduizend mensen werden geëvacueerd naar hoger gelegen gebied. 

Water en voedsel

Na de onmiddellijke schade wordt op langere termijn vooral gevreesd voor de verspreiding van ziekten, in de eerste plaats door besmet drinkwater. De overstromingen hebben boorputten vernield en deden latrines overstromen of instorten, waardoor het risico op ziektes zoals cholera  en diarree toeneemt. 

Ook voor de voedselzekerheid wordt gevreesd. Kenia had voor de overstromingen al te maken met toenemende honger. Het aantal mensen dat kampt met voedselonzekerheid zal volgens de voorspellingen groeien tot 3,1 miljoen. 

En mogelijk komt er nog meer watersnood. Het Keniaanse Meteorologisch Departement waarschuwt in het hele land voor nog meer zware neerslag in de komende weken. Vooral in de kustregio en het noorden en het westen van het land blijft de kans op overstromingen groot. 

De overheid waarschuwt ook voor nieuwe modderstromen en landverschuivingen in de centrale hooglanden en delen van de Riftvallei.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!