Foto: Han Soete

Vuurwerk tegen de Vlaamse regering: een overzicht van alle geplande acties

De komende weken mag de Vlaamse regering zich aan flink wat protest verwachten. Bijna dagelijks zal er boegeroep weerklinken aan het Vlaams parlement of bij de Vlaamse regering op het Martelarenplein. Een overzicht.

dinsdag 26 november 2019 11:48
Spread the love

Allemaal SAM

Sociale werkers geven dinsdag de aftrap. In de luwte van de besparing in de cultuursector kregen zij te maken met de hakbijl van minister van Welzijn Wouter Beke. Bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving, wordt maar liefst 1 miljoen euro weggehakt. Dat is 27 procent van het budget en betekent dat 13 jobs bedreigd zijn. SAM bouwt expertise op rond sociaal werk en deelt dat met organisaties. Maar SAM is “te autonoom en eigenzinnig en stelt teveel kritische vragen”, zo schrijven meer dan 100 docenten en lectoren sociaal werk in een opiniestuk. Om 11u trekken sociaal werkers – die die dag staken – naar het kabinet van Wouter Beke bij het Noordstation. ‘s Middags gaan ze naar het Vlaams parlement waar de beleidsnota van Wouter Beke besproken wordt.

Actie SAM, steunpunt Mens en Samenleving

De Vlaamse regering hakt stevig in op sociaal werk zoals bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving. De ondersteuners van opbouwwerk, straathoekwerk, schuldbemiddeling en algemeen welzijnswerk, moeten het met maar liefst 27% minder doen. Daarom gingen ze vandaag protesteren aan het kabinet van Beke. #vuurwerk #sociaalwerkisniettekoop Meer info: https://bit.ly/35Bfj8q

Geplaatst door De Wereld Morgen op Dinsdag 26 november 2019

 

Jambon wil bepalen wat maatschappelijk relevant is

Woensdag 27 november betoogt het middenveld aan het Vlaams parlement. De regering probeert op die dag een ingrijpend gewijzigd decreet door het parlement te jagen. 150 verenigingen leggen momenteel de laatste hand aan een omvangrijk subsidiedossier. De regering wil op het allerlaatste moment de regels wijzigen. Zowel aan de criteria als de procedure wordt gesleuteld. Etnisch-culturele organisaties worden geviseerd. De regering wil voortaan ook op eigen houtje bepalen welke organisatie al dan niet ‘maatschappelijk relevant’ is. Verontrustend want Jambon zei daar enkele weken geleden over: “Bij de N-VA vinden we dat links een te groot forum krijgt in vergelijking met hun maatschappelijke relevantie. Dat vraagt om een correctie”. De beoordelingscommissies zitten er voortaan voor spek en bonen bij.

Luide stem van de kunstenaars

Donderdag 28 november is het de beurt aan de cultuursector. Kunstenaars laten voor de tweede keer luidruchtig van zich horen aan het Vlaams parlement. “Breng je instrumenten, luide stem en megafoons mee”, klinkt het in de uitnodiging voor die actie. Dat de cultuursector mensen op de been kan brengen werd al bewezen bij eerdere acties in de Beursschouwburg en aan het Vlaams parlement. Jambon maakte al een opening om de omstreden besparing op projectsubsidies aan te passen. Op dat punt kan de cultuursector de slag thuis halen. Wat gebeurt er daarna met de protestbeweging? Cultuur = solidariteit, zo staat op het bord dat overal wordt meegedragen en in heel wat tussenkomsten maakten kunstenaars duidelijk dat er wel meer op het spel staat dan enkele miljoenen euro subsidie.

Foto: Han Soete

Nog donderdag (28 november) komen ook de werkneemsters en werknemers van de dienstenchequesector op straat. De actie is niet meteen gericht tegen de Vlaamse regering (hoewel dat ook tot haar bevoegdheid hoort), maar tegen werkgevers die een schamele loonsverhoging van 1,1 procent weigeren. Wie werkt als huishoudhulp verdient nu gemiddeld 11,50 euro bruto per uur.

Klimaatstaking

Vrijdag 29 november is er een nieuwe Global Strike for Climate. Bij de vorige aflevering namen miljoenen mensen deel over de hele wereld. Deze keer zijn er lokale acties in Namen, Gent, Antwerpen en Brussel. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maakte net bekend dat de concentratie broeikasgassen vorig jaar een nieuwe recordhoogte bereikte. Van een daling is dus nog altijd geen sprake. Als het van de Vlaamse regering afhangt, zal dat nog lang duren. Minister-president Jambon wil dat de VRT klimaatontkenners aan het woord laat en milieuminister Zuhal Demir doet iedereen die meeloopt in klimaatbetogingen af als “linkse ideologen die het thema misbruiken om het kapitalisme aan te klagen”. Haar eerste mededeling als minister was dat Vlaanderen de doelstelling van 13 procent hernieuwbare energie tegen 2020 niet zal halen. Ondanks de overstromingen in Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië, het onderlopen van Venetië, de vernietigende branden in Centraal-Afrika, Australië en California, is het klimaatthema wat weggedeemsterd in de schaduw van kibbelende partijen die een regering proberen vormen. Krijgen de klimaatactivisten het weer hoog op de agenda?

VuurWerk!

De eerste week van december werd omgedoopt tot VuurWerk-week. Om niet in verspreide slagorde tegen de besparingswoede van de Vlaamse regering ten strijde te trekken kregen alle acties een gemeenschappelijk logo. Elke dag van die week komt een thema aan bod (maandag: gelijke kansen, integratie, etnisch-culturele minderheden, dinsdag: welzijn, zorg en armoede, woensdag: jeugd, sport en sociaal-cultureel volwassenenwerk, donderdag: media en cultuur). Dinsdag 3 december gaan de welzijnswerkers opnieuw de straat op, alleen dit keer samen met de mensen uit hun doelgroep. Om 13u verzamelen ze aan het Centraal Station in Brussel en vanuit daar stappen ze naar het Vlaams Parlement waar ze om 14u verwachten aan te komen, waar dan de vergadering van de Commissie Welzijn plaatsvindt. Ook hier gaat dan een open mic zijn waar iedereen van zich kan laten horen. De week wordt donderdag 5 december afgesloten met een bijeenkomst op het Martelarenplein. De werknemers van de openbare omroep vertrekken om 15u in een optocht van het VRT-gebouw naar het plein waar de Vlaamse regering gehuisvest is. Alle andere geviseerden zullen aansluiten bij dat protest.

Dat is niet het einde

De week eindigt zo wel met een knal, maar de protestbeweging verschiet niet alle pijlen op die dag. Op zondag 8 december volgt er al een nieuwe klimaatactie met een omcirkeling van het politieke hart van Brussel. Afspraak om 13u aan Centraal Station in Brussel.

En vlak voor de kerstvakantie komt er een nieuwe grote mobilisatie. Op donderdag 19 december stemt het parlement over het volledige pakket besparingen. Of liever duwt de meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld braaf en zonder morren op het groene knopje. Wie dat niet zomaar wil laten gebeuren, kan meedoen aan Hear my voice. Een zangprotest tegen de regering. De organisatoren hopen duizend zingende mensen bij elkaar te krijgen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!