Foto: Pieter Geens
Lyllou

XR hongerstaking dag vijf …

Extinction Rebellion België doet mee met de wereldwijde hongerstaking voor het klimaat van Extinction Rebellion. Een lid van XR België doet mee en eet al 5 dagen op rij niets meer. Dit is haar getuigenis.

vrijdag 22 november 2019 18:17
Spread the love

Ik maak deel uit van de Global Climate Hunger Strike, gelanceerd door Extinction Rebellion (XR) op 18 november. Dit is een laatste toevluchtsoord.

De mens overexploiteert nog steeds de natuurlijke grondstoffen van de aarde. Ik heb inmiddels al vele andere vormen van verzet met een beperkt effect uitgeprobeerd, maar ik heb me ondertussen bij de 300 mensen aangesloten die deze week in hongerstaking zijn getreden.

Zoals XR al aankondigde, geeft deze hongerstaking een blijk van solidariteit met de mensen over de hele wereld die honger lijden, en toch heeft deze hongerstaking in feite niets gemeen met echte hongerstaking. Ik kies ervoor om niet meer te eten, maar ik ben in staat om in al mijn andere basisbehoeften te voorzien. Ik ben me bewust van mijn privilege, ik ben er dankbaar voor en ik wens dat het niet langer een voorrecht is, maar de norm. Ik heb mijn ecologische voetafdruk verkleind, maar ik weet dat mijn westerse levensstijl nog steeds hoge milieukosten met zich meebrengt. Wij hongerstakers beweren niet perfect te zijn en ook niet beter te zijn dan wie dan ook. Ik probeer alleen maar geleidelijk aan een betere versie van mezelf te worden en een positieve bijdrage te leveren voor ons allemaal.

Foto: Pieter Geens

Ik heb ondertussen vijf dagen lang niets gegeten. De honger neemt af, maar ik ben erg moe. Ik ben het team Regeneratieve Cultuur van XR Brussel erg dankbaar om mij te steunen vanaf de eerste dag. De eerste vier dagen heb ik me zowel gemotiveerd als ontmoedigd gevoeld. Ik weet dat deze actie de wereld niet van de ene dag op de andere zal veranderen, maar het zal sommige mensen zeker wakker maken. Het is een kleine stap in het lange, complexe proces om het leven op deze planeet te redden.

Soms heb ik het gevoel dat het oneerlijk is: waarom doe ik mezelf dit in godsnaam aan terwijl ik niet schuldig ben, waarom moeten we zoveel moeite doen om de rommel van andere mensen op te ruimen? Maar er bestaat in deze situatie niet zoiets als de ‘schuldige’ of ‘onschuldige’ mensen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wat we willen is positieve klimaatactie. Het uiteindelijke doel is om de klimaatverandering af te remmen en de voorwaarden te scheppen voor een omgeving die meer gastvrij is voor alle levende soorten, inclusief onszelf.
In onze gekoppelde wereld zijn de productie- en consumptieketens extreem lang geworden, waardoor de verantwoordelijkheid voor het milieu is verwaterd. Ieder individu heeft het gevoel dat hij of zij zo’n kleine rol speelt dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de schade die de hele keten veroorzaakt. Toch is ieder individu in de keten (inclusief mijzelf) volledig verantwoordelijk voor wat er in de hele keten gebeurt. Ik wil dat mensen wakker worden en dat ze dat beseffen en hun gedrag aanpassen.

De mens heeft collectief onvoorstelbare schade toegebracht aan onze planeet en aan onszelf. Uit dit alles blijkt hoeveel macht we als soort hebben. Dus laten we deze kracht nu alstublieft aanwenden voor het algemeen belang.

ACT NOW!

Lyllou

 

Deze getuigenis is ook op de Facebookpagina van Extinction Rebellion Belgium te vinden.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!