Opinie -

Oproep tot syndicale solidariteit voor VRT en VuurWerk

In navolging van de cultuursector schoot het sociaal-culturele middenveld gisteren volop in protestmodus. State of the Arts stak de lont aan, begin december wordt een week van #VuurWerk: tijd om te knallen! Want we moeten nu actie voeren, niet volgend jaar. De Vlaamse regering stemt immers op 19 december over de begroting.

vrijdag 22 november 2019 12:45
Spread the love

De VRT kon al op internationale vakbondssteun rekenen. De solidariteitsactie met de VRT op 5 december, als apotheose van de VuurWerk-week, kreeg intussen ook de syndicale steun uit de hoek van de vakbonden spoor, onderwijs, lokale besturen en openbare diensten. Vlaams ABVV en ACV ondertekenden de oproep van VuurWerk. Het is duidelijk dat vele leden elders ook mee actie willen voeren.

De vakbonden van cultuur en media roepen daarom op tot syndicale solidariteit van andere sectoren en centrales voor de VRT, onze cultuur en ons sociaal-culturele middenveld. Voor onze openbare dienstverlening, onze democratie. Gaan we wachten op een federale regering? Dat kan nog even duren.

(Solidariteitsboodschap, William Maunier, president vakbondskoepel Uni-Mei)

De aanval die Jambon 1 de volgende jaren voor ons in zijn mars heeft, is klaar en helder: deze Vlaamse regering gaat niet alleen besparen en privatiseren. Deze rechtse regering zet ook een aanval in op de onafhankelijke media, de kritische kunsten en het bredere, onafhankelijke middenveld.

Hoewel cultuurminister Jambon voor zijn vertrek naar China elke vraag over zijn cultuurbeleid nog afwimpelde met het antwoord dat ‘iedereen moet besparen’, gaf De Roover in De Afspraak toe dat het om een ideologische keuze gaat. Kunst mag zich beperken tot schoonheid, klonk het. Ze moet ons dan wat troost bieden bij hun autoritair afbraakbeleid?

Exit maatschappijkritiek

De Roover probeerde zijn uitschuiver daarna op z’n Facebook nog te verdedigen. Deze keer niet via gestamp in termen van ‘subsidieslurf’, het tussentaaltje van Vlaams Belang. Tussen een chaotisch boeketje citaten, die ons blijkbaar van enige eruditie moeten overtuigen, schreef De Roover dat hij ‘een tegenspraak ziet tussen maatschappijkritiek en het ontvangen van overheidsgeld’. Laat dat nu net de essentie zijn van de besparingen op media, cultuur en middenveld: wie kritiek uit, verliest steun, die vliegt er uit.

Wie kritisch wil zijn, moet zijn geld dan maar uit de markt halen? Alsof commerciële belangen daar geïnteresseerd in zijn. De rechtse elites hebben de markt, de reclame-industrie en de private media al om hun boodschappen rond te bazuinen. De bevolking heeft een democratische tegenstem nodig, en betaalt daar ook belastingen voor.

“Terwijl de rechtse tot ronduit fascistische regeringen overal de macht grijpen – in Hongarije, Brazilië, de Verenigde Staten en sinds kort ook in Bolivia, om maar een paar voorbeelden te noemen – wordt de cultuurstrijd nu ook in de Europese hoofdstad almaar scherper”, schreef theatermaker Milo Rau deze week terecht in De Morgen.

“Want de bezuinigingen gaan over meer dan ‘artistieke experimenten’, zoals de rechtse propaganda ons wil doen geloven. Het gaat om het behoud van een democratische cultuur buiten de opera’s en oorlogsmonumenten. Als we deze strijd niet winnen, zullen al onze andere gevechten voor gelijkheid of diversiteit zinloos zijn.” Cultuurwerkers krijgen soms het verwijt dat ze van hun mondigheid misbruik maken, want organisaties voor armoedebestrijding of de zorg voor mensen met een handicap kunnen zo luid niet protesteren. Moeten zij dan misschien méér besparen? Het punt is natuurlijk dat het cultuurprotest ook voor hen opkomt, tegen dit cynische beleid.

Extreem-rechts Vlaanderen ‘excelleert’?

De VRT moet een staatszender worden. Kunstenaars moeten de Vlaamse identiteit promoten, of oprotten. Het media- en cultuurbeleid? Als het van N-VA afhangt, wordt het één grote Vlaamse-nationalistische verkiezingscampagne om na 2024 een separatistische staatsgreep te kunnen plegen, in een kartel met Vlaams Belang.

We kunnen nu al voorspellen welke perceptietruc N-VA daarvoor zal gebruiken: voorzitter De Wever zet voor de tribune een stap opzij zodat Jambon, Francken en De Roover hun vriendjes van Vlaams Belang in de armen kunnen vallen.

Vergis u dus niet: de aanval op de openbare omroep gaat niet louter om centen. Het is een zoveelste stap van de Vlaams-nationalistische elite om de macht finaal naar zich toe te trekken en zo onze democratische, solidaire, verdraagzame samenleving te ondergraven.

Wie een beetje weet hoe metapolitiek werkt, weet dat we ons grote zorgen moeten maken. Want nu N-VA voluit de nationalistische, conservatieve kaart trekt, is het onvermijdelijk zo dat ze extreemrechts – de grootste partij – naar de macht duwen. ‘Hoor, daar wordt op de deur geklopt’, en het is niet de Sint deze keer … .

(Solidariteitsboodschap, Tijs Hostyn, vakbondsverantwoordelijke Media, ACV Puls)

De VRT mogen we niet loslaten. Want als de openbare omroep een propagandazender wordt, dan verliezen wij allemaal. Vandaar onze oproep: sluit je solidair aan op 5 december. We verzamelen op het Martelarenplein om 16u aan het podium om de VRT-optocht van artiesten en personeel warm te onthalen. Met muziek en performances, de avond in.

Elke sector onderhandelt nu met zijn minister. Maar nog los van het feit dat de toekomst van een kritisch middenveld en een onafhankelijke openbare omroep op het spel staan, wat essentieel is voor de vakbondswerking van elke sector, we komen pas met een krachtverhouding aan tafel als we samen strijd voeren: Wij willen geen besparingen! Er is genoeg voor iedereen. Wij willen geen privatisering! De openbare diensten zijn van ons. Wij willen geen verrechtsing! Maak van Vlaanderen geen regio die excelleert in uitbuiting en uitsluiting. Niet in onze naam!

 

Robrecht Vanderbeeken is vakbondsverantwoordelijke voor ABVV-ACOD Cultuur.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!