Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Den Haag voor een inclusief Sinterklaasfeest.
Kick Out Zwarte Piet

Demonstraties Kick Out Zwarte Piet afgelopen: “Wij gaan door voor een inclusief Sinterklaasfeest”

Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag 16 november in zes steden in Nederland en in Willemstad, Curaçao voor een inclusief Sinterklaasfeest. In vrijwel elk van de plekken werden de vreedzame demonstranten bedreigd of belaagd door agressieve pro-pieten.

dinsdag 19 november 2019 00:23
Spread the love

“Vandaag (zaterdag 16 november, red.) hebben meer dan duizend mensen in het hele land zich uitgesproken voor een Sinterklaasfeest voor álle kinderen, ondanks bedreigingen en intimidatie. Wij strijden door voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting. Op naar een zwarte piet-vrij feest in 2020”, aldus KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie.

ME grijpt in in Groningen en Leeuwarden

In het noorden van het land werd de sfeer tijdens de demonstraties grimmig. Al van tevoren was bekend dat grote groepen hooligans en geradicaliseerde pro-pieters zich zouden verzamelen om de voorstanders van verandering tegen te houden. Demonstranten van KOZP werden er bekogeld met onder andere bier en eieren, er werden racistische leuzen geroepen en er werd vuurwerk afgestoken. In beide steden moest de ME optreden om ervoor te zorgen dat de situatie voor de vreedzame demonstranten veilig bleef.

Ook in andere plaatsen, zoals Dordrecht en Nijmegen, heerste een dreigende sfeer. Op alle plekken waar gedemonstreerd is, moesten de de demonstranten onder politiebegeleiding van de demonstratievakken weggeleid worden: “De normalisatie van geweld en het dreigen met geweld tegen KOZP is het gevolg van jarenlang wegkijken door media en politici. Het is de hoogste tijd dat Den Haag zich onomwonden uitspreekt tegen dit geweld.”, aldus KOZP.

Landelijke intocht Apeldoorn

Bij de eerste nationale intocht waarbij alleen schoorsteenpieten mee liepen in Apeldoorn, waren ongeveer 25.000 toeschouwers aanwezig. Wel probeerden zwarte geschminkte pro-pieten te infiltreren in de intocht. Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die zich in blackface had uitgedost, werd gearresteerd toen hij weigerde in het demonstratievak te gaan staan.

In navolging van de nationale intocht in Apeldoorn en het Sinterklaasjournaal liepen ook in onder meer Assen en Voorschoten uitsluitend nog schoorsteenpieten mee in de intocht. Vanaf 2020 gaan onder meer Eindhoven, Hoorn en Almere ook over op schoorsteenpieten.

Manifestatie Den Haag

In Den Haag waren van tevoren grote zorgen over de veiligheid van KOZP-demonstranten, zeker na de aanslag op het KOZP-congres van vorige week vrijdag. Door het grote aantal aanmeldingen werd besloten de demonstratie te veranderen in een manifestatie met meerdere sprekers en muzikanten. Ruim 700 mensen hebben in Den Haag hun stem laten horen voor een aanpassing van zwarte piet en tegen het geweld dat tegen KOZP-demonstranten wordt gebruikt. Mitchell Esajas, woordvoerder van KOZP, is blij met de krachtige en strijdbare manifestatie, maar “het is triest dat de manifestatie onder deze voorwaarden gehouden moest worden: niet langs de route, zoals we wilden, en omringd door een cordon van politie en ME, om ons te beschermen van hooligans die ons wilden opzoeken.”

KOZP was van plan na afloop van de manifestatie een petitie aan Mark Rutte en de Tweede Kamer aan te bieden, om Rutte ertoe te bewegen zich eindelijk uit te spreken over het geweld tegen vreedzame voorstanders van verandering. Daartoe werd geen toestemming gegeven. KOZP hoopt hierover nog voor 5 december met de premier in gesprek te gaan.

Demonstratie Alkmaar

In Alkmaar was aan KOZP een A-locatie toegewezen om hun recht op demonstratie uit te oefenen: een zichtbare en hoorbare plek aan de route van de intocht. KOZP is zeer te spreken over de manier waarop het demonstratierecht in Alkmaar is gefaciliteerd. Voor het eerst hebben demonstranten tegen zwarte piet gemerkt dat de politie het demonstratierecht serieus nam en dat de politie aan de kant van vreedzaam protesterende burgers stond. Op het moment dat pro-pieters KOZP wilden belagen, heeft de politie dat voorkomen en er op een professionele manier voor gezorgd dat de route ongewijzigd bleef, zodat ons demonstratierecht niet ingeperkt werd – anders dan in eerdere jaren, waarin bedreigingen vanuit geradicaliseerde pro-pieters vaak zijn aangegrepen als reden om de route te wijzigen of vreedzame demonstraties geen doorgang te laten vinden.

Daarnaast heeft de politie ervoor gezorgd dat de demonstranten op een veilige manier de locatie konden bereiken en verlaten. Wat Alkmaar heeft aangetoond, is dat het demonstratierecht overeind kan blijven wanneer er vanuit de gemeente en de politie de wil is om dit te faciliteren. KOZP bedankt de aanwezige agenten voor hun inzet en doet een beroep op alle burgemeesters dit voorbeeld over te nemen, zodat toekomstige demonstraties van KOZP op een goede manier doorgang kunnen vinden.

Demonstraties komende week

Op 23 november demonstreert KOZP in Rijswijk en Heerhugowaard. We hopen dat KOZP ook daar in staat gesteld zal worden het democratisch recht op demonstratie uit te oefenen. Je kunt je hier nog aanmelden om bij de demonstraties aanwezig te zijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!