“DON’T SHOOT”: Justitie bevestigt het recht om politiebeelden te verspreiden die niet flou zijn…

De Brusselse rechtbank heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van de organisatoren van de tentoonstelling 'DON'T SHOOT' door het recht te erkennen om in het kader van de uitoefening van hun taken in de openbare ruimte niet-vervaagde foto's van de politie te publiceren. Een overwinning voor het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting, de pijlers van elke democratische samenleving.

woensdag 13 november 2019 17:32
Spread the love

Ter herinnering, in november 2018 organiseerden de Ligue des Droits Humains, ZinTV, Krasnyi Collectief en Frédéric Moreau de Bellaing de eerste editie van ‘DON’T SHOOT’, een collectieve tentoonstelling, voor zowel artistieke als educatieve doeleinden. De beelden beschrijven het optreden van de politie in de openbare ruimte tegen migranten, sociale bewegingen en georganiseerde burgers, met als doel de schendingen van de vrijheid van demonstratie en meningsuiting van bepaalde sociale bewegingen, activisten en journalisten te illustreren en te bespreken.

Op 3 oktober 2019 werden de organisatoren van de tentoonstelling door de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene en vier van haar leden voor de rechtbank gedaagd. De politieagenten waren van mening dat hun recht op privacy en imago was geschonden, evenals hun recht op eer en reputatie, omdat ze herkenbaar zijn op foto’s die hen in de uitoefening van hun functie laten zien.

Bij de uitspraak van 24 oktober jongstleden oordeelde het Gerecht van eerste aanleg van Brussel dat er geen reden was om de uitzending van onscherpe beelden van politieagenten in de uitoefening van hun functie te verbieden. Dit is een opluchting en een overwinning voor de organisatoren van de tentoonstelling, maar vooral voor de vrijheid om journalisten en burgers te informeren!

In zijn arrest erkent de rechtbank de onmiskenbare journalistieke en educatieve roeping van de tentoonstelling en het belang van het onderwerp van algemeen belang, namelijk de aanklacht van politiegeweld. De politieagenten worden volgens hem behandeld als openbare personen die stilzwijgend toestemming hebben gegeven voor het nemen en reproduceren van hun beeld voor informatiedoeleinden.

De beelden van de politieagenten die in ‘DON’T SHOOT’ worden blootgesteld, maken dus geen disproportionele inbreuk op hun rechten. De rechtbank onderstreept ook de rol van de media als “waakhond” wanneer zij getuigen van de realiteit van politieoptredens.

De rechtbank gelastte de organisatoren echter om twee van de vier politieagenten te compenseren voor het schenden van hun eer vanwege de opmerkingen bij bepaalde foto’s. De rechtbank heeft de organisatoren dus veroordeeld om twee van de vier politieagenten te vergoeden voor het schenden van hun eer. De vervolgde organisatoren waren echter niet de auteurs van deze opmerkingen, die overigens binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting blijven. De organisatoren overwegen of zij tegen de beslissing in beroep gaan.

In ieder geval wordt het recht om in de openbare ruimte onvervalste beelden van de politie in actie uit te zenden, bevestigd. De organisatoren zijn van plan om de tentoonstelling ‘DON’T SHOOT’ te blijven tonen om deze kwesties te bespreken.

 

De volgende tentoonstelling vindt plaats op het einde van de maand, in het Festival Mimouna, van 30 november tot 1 december 2019 in het oude Josafat-station in Schaarbeek

 

Bron:

Persmededeling 9 november Ligue des Droits Humains

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!