Foto: Karina Brys
Reportage - Furia,

Nationale Vrouwendag pleit voor een welzijnsbegroting

Maandag 11 november vond de 48ste editie van de Nationale Vrouwendag plaats in ’t Werkhuys in Antwerpen. Zo wat 400 bezoek.st.ers namen deel aan de debatten, panels en workshops. Ook artistiek talent kwam aan bod in twee foto-expo’s, een boekenforum, poëzie en slam.

dinsdag 12 november 2019 15:35
Spread the love

Bruto Nationaal Welzijn

De Vrouwendag pleit voor een begroting die vertrekt van het bruto nationaal welzijn in plaats van het bruto binnenlands product of economisch groei. Dat is veel meer dan meer geld voor de portefeuille welzijn. Het is een begroting die welzijn als uitgangspunt neemt voor alle beleidsdomeinen.

Dat betekent investeren in de kwaliteit van jobs, in publieke diensten, in gezondheid en een gezond leefmilieu en ongelijkheid en discriminatie aanpakken. Inspiratie vonden we in Nieuw-Zeeland dat als eerste land ter wereld zo’n begroting invoerde. Slamster Hind Eljadid en emcee Mel Ross onderstreepten deze eis uit het eisenpakket van Furia met een krachtig optreden. 

Samen Feminist

Bondgenootschap was de rode draad doorheen het programma van deze Vrouwendag. Het gaat al lang niet meer alleen om ongelijkheid v/m, maar ook om ongelijkheid tussen vrouwen onderling. Keynote Camille Barbagallo lichtte toe hoe sekse, klasse en kleur de ongelijke verdeling van betaald en onbetaald werk in onze samenleving bepalen. “Wij leggen het land plat”, klonk een strijdvaardige Khadija Tahiri-Hyati, voorzitster van het schoonmakersparlement in Nederland.

Onze samenleving steunt immers op werk zoals poetsen, zorgen en huishouden. Werk dat vooral door vrouwen gedaan wordt, maar weinig gewaardeerd en betaald is. In haar eisenpakket vraagt Furia niet alleen goede arbeidsomstandigheden voor de schoonma.a.k.st.ers in de dienstencheques, maar ook een volwaardig statuut voor mantelzorg, onthaalouders, sekswerk en draagmoederschap. Allemaal werk dat absoluut nodig is, maar dat vandaag onvoldoende of niet geregeld is waardoor de betrokkenen verstoken blijven van soms de meest elementaire rechten.

Banden smeden

In interactieve workshops en panels zochten bezoek.st.ers uit hoe we elkaar kunnen versterken in de strijd voor meer gelijkheid. Hierbij kwamen vragen aan bod zoals: Hoe kan je als witte vrouw gekleurde vrouwen steunen? Of hoe kan je als man bondgenoot zijn in de strijd tegen seksisme? Hoe pakken we de stereotypen op de arbeidsmarkt aan die maken dat zoveel talent onbenut blijft? Banden werden ook gesmeed op het netwerkmoment waar 30 vrouwenorganisaties, van groot tot klein, zowel met elkaar als met het publiek in gesprek gingen. 

Deze Vrouwendag was een organisaties van Furia in samenwerking met een breed platform van Antwerpse vrouwenorganisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren, Stadsmakers en Literatuur Vlaanderen. 

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

 

Foto: Karina Brys

 

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Foto: Karina Brys

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!