Bron: Wikimedia Commons / Public Domain
Stand Up tegen racisme en fascisme

Nooit meer Kristalnacht, nooit meer fascisme: voor een sociaal, gastvrij en solidair beleid!

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in gans Duitsland Joodse winkels en huizen aangevallen. Honderden Joodse mensen werden die nacht en de daaropvolgende dagen vermoord. Kristalnacht was een belangrijke stap naar de genocide die tijdens WOII 6 miljoen Joodse mensen, maar ook zigeuners, homoseksuele en lesbische personen, 'sociaal onaangepasten' en gehandicapten, het leven zou kosten. Vandaag zien we in heel wat landen in de wereld, waaronder het onze, dat racisme en extreemrechts opnieuw in opmars zijn.

donderdag 7 november 2019 15:42
Spread the love

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in gans Duitsland Joodse winkels en huizen aangevallen. Honderden Joodse mensen werden die nacht en de daaropvolgende dagen vermoord. De Joodse gemeenschap werd al zwaar gediscrimineerd, vanaf dan zou ze volledig rechteloos worden. Kristalnacht was een belangrijke stap naar de genocide die tijdens WOII 6 miljoen Joodse mensen, maar ook zigeuners, homoseksuele en lesbische personen, ‘sociaal onaangepasten’ en gehandicapten, het leven zou kosten.

Vandaag zien we in heel wat landen in de wereld, waaronder het onze, dat racisme en extreemrechts opnieuw in opmars zijn. Racisme en discriminatie van volledige groepen in de samenleving blijven ravages aanrichten. Vluchtelingen worden opnieuw opgejaagd en uitgewezen.

Het hernieuwde succes van het fascistische Vlaams Belang, maar ook de opkomst van allerlei nieuwe extreemrechtse groepen, doen de alarmbel afgaan. Ook de N-VA schuift steeds verder op naar uiterst rechts. Deze partij betrok voor de eerste keer het Vlaams Belang bij de onderhandelingen over een Vlaamse regering. Het cordon sanitaire staat hierdoor steeds meer onder druk.

Uiterst rechts weegt vandaag al op het beleid. Geweld en bedreigingen nemen toe tegen vluchtelingen, migranten, vrouwen en LGBTQIA-mensen, maar ook tegen solidaire burgers en bewegingen. Heel wat maatregelen uit het Vlaamse regeerakkoord versterken sterk de discriminatie van migranten en vluchtelingen. Het kritische middenveld wordt aangevallen, de VRT in een enge dwangbuis gestopt. Eng nationalistisch gedachtengoed dreigt de canon te worden in cultuur en onderwijs. Het antisociale afbraakbeleid zal de voedingsbodem voor de groei van racisme en fascisme enkel doen toenemen.

Extreemrechts bedreigt alles waar wij voor staan: een sociale, verdraagzame, gastvrije samenleving met gelijke rechten en sociale verworvenheden voor iedereen. Enkel door samenwerking en gezamenlijke mobilisatie kunnen we dit vermijden.

Op 9 november zeggen wij: Nooit meer Kristalnacht, nooit meer fascisme!

  • We komen op straat voor een sociaal beleid: meer sociale woningen, beter openbaar vervoer, gratis en goed onderwijs, menswaardige lonen en uitkeringen voor iedereen.
  • We komen op straat voor een gastvrij en solidair beleid: stop de discriminatie van migranten en de jacht op vluchtelingen.
  • We komen op straat tegen racisme, seksisme, LGBTQI+fobie en alle andere vormen van discriminatie.

 

Praktische info:

Zaterdag 9 november 2018

Vertrek om 15u, Stadshal (Poeljemarkt).

Vandaar gaan we naar het monument voor de Joodse slachtoffers op de Lindelei.

Meer info: Facebook 

 

Steunen deze oproep:

Organisaties:

Algemene Centrale ABVV

Asielcoalitie

Blokbuster

Diem25 Gent

Jong Groen Gent

LEF (Links en Ecologisch Forum)

SAP (Stroming voor een Antikapitalistisch Project)

Solidair Gent

Stand Up tegen racisme en fascisme

Werkgroep Vluchtelingen Gent

 

Individuen:

Jeroen De Leenheer, sp.a Gent, in eigen naam

Alona Lyubayeva

Thomas Weyts, SAP

Dominique Willaert, Victoria De Luxe, in eigen naam

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!