Bron: Image gathered by Iraqi Network for Social Media / Amnesty International

Nieuwe types traangasgranaten doorboren schedels van Iraakse demonstranten

De Iraakse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat politie en andere veiligheidsdiensten niet langer gebruik maken van twee nieuwe types traangasgranaten die ingezet worden om demonstranten te doden in plaats van ze uit elkaar te drijven. Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat deze granaten op vijf dagen tijd minstens vijf dodelijke slachtoffers maakten.

dinsdag 5 november 2019 18:04
Spread the love

De mensenrechtenorganisatie interviewde verschillende ooggetuigen via telefoon en e-mail, onderzocht medische verslagen en consulteerde medische experten en een onafhankelijke forensische patholoog over de afgrijselijke verwondingen die deze granaten sinds 25 oktober veroorzaakt hebben.

Amnesty’s digitale verificatieteam geolocaliseerde en analyseerde video’s van verschillende incidenten op het Tahrirplein in Bagdad waarbij doden en gewonden vielen. Het betreft onder meer weerzinwekkende beelden van verkoolde lichaamsdelen en “rokende” hoofdwonden.

De wapenexpert van Amnesty International identificeerde twee nieuwe types traangasgranaten. Het zijn varianten van granaten die in Bulgarije en Servië geproduceerd worden en bedoeld zijn voor militair gebruik. Ze zijn tot tien maal zwaarder dan reguliere traangasgranaten en resulteren in vreselijke verwondingen en overlijdens wanneer ze rechtstreeks op demonstranten worden afgevuurd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!