Foto: Globelink / Youth Climate Action Europe
Youth Climate Action Europe

Jonge activisten geven “KliMaat”-planten aan EU-commissarissen

40 jonge klimaatactivisten uit Australië, België, Bosnië, Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Slovakije en de Verenigde Staten overhandigden op 30 oktober “KliMaat”-planten aan de EU-commissarissen die voor de komende vijf jaar zijn aangeduid. In een open brief uiten vertegenwoordigers van Youth for Climate, Fridays for Future en Extinction Rebellion Youth zowel hun hoop voor de toekomst als hun teleurstelling en frustraties na meer dan een jaar protest.

dinsdag 5 november 2019 09:34
Spread the love

Wat?

“Niemand wil tijdens zijn herfstvakantie bezig zijn met een probleem dat eigenlijk niet hoeft te bestaan. Desalniettemin kwamen wij, bezorgde jongeren, samen in Brussel om te onderhandelen met de aangeduide EU-leiders, die zullen beslissen over onze toekomst en die van de volgende generaties. Wij bieden hen een “KliMaat”-plant aan als welkomstgeschenk om hun nieuwe kantoor mee te versieren en die hen de komende vier jaar zal vergezellen.

Zullen zij deze plant laten sterven, net als onze toekomst die verscheurd wordt door “sprookjes van oneindige groei” (Greta Thunberg, 23 september, VN)? We willen dat de planten een constante herinnering zijn aan de klimaatcrisis en de gigantische verantwoordelijkheid die Europese leiders dragen! Intussen sterven dagelijks 200 planten- en diersoorten uit, veel mensen laten het leven, anderen worden gedwongen hun thuisland te ontvluchten, en dit allemaal vanwege Europese uitstoot en tientallen jaren politieke inactiviteit”, vertelt Jada van Youth for Climate Belgium.

Waarom?

Wetenschappers hebben zich uitgesproken tegen de weinig ambitieuze klimaatdoelstellingen van Ursula Von der Leyen: “Een koolstofreductie van 55 procent tegen 2030 en koolstofneutraliteit tegen 2050 is simpelweg niet genoeg”, zegt Jean-Pascal Van Ypersele, professor aan de Katholieke Universiteit van Louvain-La-Neuve en voormalig vice-president van het IPCC. Volgens het IPCC moet de hele wereld tegen 2050 koolstofneutraal zijn. “Het is nu of nooit.

Wetenschappers zeggen dat we minder dan 1 procent kans hebben om de opwarming van de Aarde onder 1,5 °C te houden. Geen enkele ingenieur zou ooit de toelating krijgen een brug te bouwen die meer dan 99 procent kans heeft op instorten. Bovendien is het verschil hier dat de instorting van een brug 50 slachtoffers met zich mee zou brengen. “Dit, echter, treft 7,5 miljard mensen en elke generatie die na ons komt”, zegt Caitlin Savage uit het Verenigd Koninkrijk.

“Het is enorm ontmoedigend en frustrerend om te zien hoe de doelen en budgetten die worden voorgesteld voor de toekomst nog steeds tekortschieten, zelfs na een jaar briljante klimaatmobilisatie”, zegt Lina Cox van Extinction Rebellion Youth. Op dit moment zou slechts 15 miljard euro worden begroot om de Europese Green New Deal te financieren. Er zouden echter een paar honderd nodig zijn. We zetten ons dus in om te falen.

Grijp je kans

De COP25 werd geannuleerd nadat vreedzame burgers gedurende vele weken door een gewelddadige staat zijn onderdrukt. Activisme heeft opnieuw gewerkt! Activisten van over heel de wereld hebben de Chilenen gevolgd en hebben aangedrongen op #NoJusticeNoCOPinChile. Als een van de rijkste regio’s ter wereld, zou de Europese Unie zijn inspanningen moeten opvoeren en zijn leiderschap moeten opnemen om samen met Costa Rica gastheer te zijn. #MakeCOPwithJustice!

Actieprogramma

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, de vice-president-kandidaten en de kandidaat-commissarissen, in totaal 27 EU leiders, werden uitgenodigd om hun gepersonaliseerde plant in ontvangst te nemen op 31 oktober tussen 12 en 14 uur. Ze ontmoetten elkaar aan de ingang van het Berlaymontgebouw waar ze hun open brief hebben voorgelezen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!