Bron: Zij-kant

Unequal Pay Day: vanaf vandaag tot einde van het jaar werken vrouwen in Europa gratis

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant en PES Women roepen 4 november 2019 uit tot Europese Unequal Pay Day. In tegenstelling tot Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon, is Unequal Pay Day de symbolische dag voor ongelijk loon. Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werkneemsters in Europa immers nog steeds 16% minder dan mannen, waardoor ze vanaf 4 november gratis en voor niets werken tot 31 december.

maandag 4 november 2019 16:18
Spread the love

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant is de initiatiefnemer van de Equal Pay Day in België. Op die dag voor gelijk loon voert de organisatie al vijftien campagne tegen de loonkloof tussen vrouwen en mannen. Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Momenteel bedraagt de loonkloof in België 20 procent en was het dus Equal Pay Day op 14 maart: vrouwen moesten 20 procent langer doorwerken in 2019 om te verdienen wat mannen in 2018 reeds verdiend hadden.

Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon

In Europa wordt Equal Pay Day echter vaak in het najaar georganiseerd, en leggen vrouwen symbolisch het werk neer op de dag vanaf wanneer ze zogezegd gratis werken tot het einde van het jaar. De loonkloof v/m zorgt er immers voor dat hun jaarsalaris lager ligt dan dat van mannen, waardoor ze volgens het principe van de gelijke verloning vroeger zouden mogen stoppen met werken. Volgens zij-kant en haar Europese zusters van PES Women is deze dag echter eerder Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon.

Vanaf 4 november werken vrouwen gratis en voor niets

Aangezien vrouwen in Europa 16 procent minder verdienen dan mannen, valt Unequal Pay Day dit jaar op 4 november: de laatste 16 procent van het jaar worden de mannenlonen immers doorbetaald, terwijl vrouwen vanaf die dag tot het einde van het jaar eigenlijk onbetaalde arbeid leveren.

Out-of-office: afwezig voor de rest van het jaar

Daarom voert zij-kant samen met PES Women een out of office-campagne. Wie op 4 november mailt naar een werkneemster van zij-kant of één van de Europese zusterorganisaties, krijgt een automatisch afwezigheidsbericht met daarin de boodschap dat ze voor de rest van het jaar afwezig is. Vragen mogen doorgestuurd worden naar mannelijke collega’s.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!