‘Weerwerk tegen Jambon I. Verzamelen geblazen’, met die oproep organiseert Hart boven Hard op 4 november drie mensen-meetings. Wat gaan jullie daar doen?
Hugo Fransen: “Het uitgangspunt van onze ‘mensen-meetings’ is: mikken op al wie concreet wil bijdragen om weerwerk te bieden. Het momentum is er. Nu. De sterke lange rij ‘eerste ondertekenaars’ voor onze Alternatieve Oktoberverklaring geeft dat al aan. Er zijn, binnen en buiten de verenigingen, mensen die niet nog langer willen wachten. Die de energieën willen verenigen, al was het maar om hun zeg te hebben en samen na te denken wat gedaan kan worden.”
“Daarom gaan we luisteren naar elkaar, om te weten welke problemen en gevaren er opdoemen in de sectoren, om de draagwijdte van wat er gebeurt in te schatten. Om dan samen na te denken over hoe de beweging verder uit te bouwen. We doen dat met een vorm van overlegtafels. En met voorstellen voor volgende stappen.”
Waarom vinden jullie dat weerwerk zo noodzakelijk?
“Onze Alternatieve Oktoberverklaring is een grootse gemene deler van al wie zich een Vlaanderen droomt van gedeelde menselijkheid. Tegen elk kind vol trauma’s na een levensgevaarlijke tocht uit een ver oorlogsgebied zegt deze Vlaamse regering: ‘Jij moet het eerst verdienen’. Voor al wie al twee jaar vergeefs solliciteert, is haar boodschap: ‘Jij bent alleen nog goed voor verplichte gratis klusjes.’ Aan wie zich al jaren engageert in een etnisch-diverse vereniging laat ze weten: ‘Jij bent onze steun niet langer waard.’ Dat is Vlaanderen opdelen in A- en B-burgers. Het tegendeel van menselijkheid.”
“Dat oordeel valt samen met dat van organisaties als de Huurdersbond bijvoorbeeld. Die zegt: ‘Het Vlaamse regeerakkoord sluit de ogen voor de problemen op de huurmarkt’. En Greenpeace heeft het over ‘de uitlachpolitiek’ van deze regering die wel ‘doof geboren’ lijkt. Doof voor de roep van jongeren en jonge gezinnen die zich zorgen maken over hun toekomst. Doof voor de wetenschap en blind voor de gevolgen van een aarde die steeds sneller opwarmt.”
Maar bij de bewegingen is er ook moedeloosheid en terughoudendheid, uit schrik dat ze het volgende slachtoffer worden van deze regering.
“De Vlaamse regering oefent druk uit op organisaties om niet te bougeren, maar te onderhandelen, met dreiging van represailles. Zo probeert ze delen van het middenveld binnen haar beleidslogica te duwen. Bijvoorbeeld in de cultuursector waar ze de ‘Vlaamse torens’ uitspeelt tegen de kleinere kunstenorganisaties. Dat tij moeten we keren, zo niet zal de ravage groot zijn.”
“Door veel concrete cijfers en beleidsplannen pas na Nieuwjaar vrij te geven, probeert de regering alle oppositie in een surplace te bevriezen. Maar zelf zit ze natuurlijk niet stil! Ze kondigt sancties aan tegen klimaatspijbelaars. Ze maakt van de VRT een doelwit voor haar Vlaamse cultuuroorlog. Ze schaft het ambtenarenstatuut af. Mensen met een handicap horen dat zij tot 40% gaan verliezen van hun ‘rugzakje’. Enzovoort.”
Waarom een mensen-meeting in verschillende steden?
“We willen lokaal de energieën opsporen en organiseren en wel zo dat we ze kunnen samenbundelen om iets breed in beweging te zetten. De “mensen-meetings” geven onze lokale teams ook een nieuwe boost. Op de Toekomstdag van Hart boven Hard viel de vraag: “Moeten we niet denken aan een winterparade?” Over dergelijke voorstellen zullen we ons in de komende weken moeten beramen.”
“Daarom gaan we in nog andere regio’s en centrumsteden nog voor Kerstmis mensen-meetings organiseren. Dat moeten niet meteen gigantische avonden worden, maar toch een toeloop van al wie vindt dat het zo niet verder kan en zin heeft er iets van te maken. Om voorstellen en perspectieven te bespreken, om “wegen te banen” zoals in de oktoberverklaring staat.”
Praktische info:
Wanneer: Maandag 4 november
Waar: Monty in Antwerpen
Kaaitheater in Brussel
Minard in Gent
Tijd: 19u30 (in elke stad)
Check voor meer info op Facebook!
Programma:
Antwerpen: Jaouad Alloul (acteur, zanger), Kati Verstrepen (Liga voor Mensenrechten), Sarah El Messaouidi (Mensenrechtenactiviste), Tom Seerden (Students For Climate) en vele anderen!
Brussel: Maaike Neuville (actrice), Luna Bauwens (Youth For Climate), Nyira Hens (BeHuman), Thomas Decreus (DeWereldMorgen.be), Els Rochette (Globe Aroma) en vele anderen!
Gent: Marijke Pinoy (actrice), Simon Allemeersch (Lucinda Ra), Youth For Climate, Martha Balthazar, Pascal Debruyne en vele anderen!