Amnesty: Turkije deporteert Syriërs naar oorlogsgebied

In de maanden voor de militaire inval in Syrië heeft Turkije vluchtelingen Syrische vluchtelingen teruggestuurd naar oorlogsgebied. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van nieuw onderzoek.

vrijdag 25 oktober 2019 10:35
Spread the love

Verschillende vluchtelingen beschreven aan Amnesty International hoe de Turkse politie hen sloeg of bedreigde zodat ze documenten zouden ondertekenen waarin ze te kennen gaven vrijwillig naar Syrië te willen terugkeren.

“Turkije beweert dat Syrische vluchtelingen zelf kiezen om terug te keren naar de conflictzone, maar dat is manifest onwaar”, zegt Anna Shea van Amnesty International. “Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgelogen of gedwongen om terug te keren”.

3,5 miljoen vluchtelingen

De afgelopen acht jaar heeft Turkije meer dan 3.6 miljoen vluchtelingen, en daarvoor verdient het land erkenning, zegt Amnesty. “Maar Turkije mag zijn gulheid nu niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internationale wetgeving te schenden”, zegt Shea.

Het is volgens de organisatie moeilijk om het totale aantal aantal deportaties te becijferen, omdat ze geen toegang heeft tot officiële statistieken. Gebaseerd op tientallen interviews tussen juli en oktober schat Amnesty dat het mogelijk over honderden mensen gaat in de afgelopen maanden. Volgens de Turkse overheid zijn in totaal 315.000 mensen vrijwillig teruggekeerd naar Syrië.

“Het is verontrustend dat de deal tussen Turkije en Rusland deze week het ook heeft over ‘de veilige en vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar een veilige zone die gecreëerd moet worden’”, zegt Shea. “Terugkeer was tot nu toe allesbehalve veilig en vrijwillig. Nu lopen nog eens miljoenen andere Syrische vluchtelingen gevaar om teruggestuurd te worden”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!