Overstroming in Soedan in 2013. Foto: Nafeer Sudan, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Overstromingen treffen 200.000 Zuid-Soedanezen

Zuid-Soedan, dat zich langzaam begon te herstellen van zes jaar burgeroorlog, ziet zich nu geconfronteerd met de ergste overstromingen in veertig jaar. Hulporganisaties pleiten voor dringende hulp.

woensdag 23 oktober 2019 17:58
Spread the love

De oorzaak van de overstromingen is extreme neerslag in buurland Ethiopië: in de voorbije dertig dagen kreeg het land 230 procent van de normale neerslag te verwerken. In Maban, in het noordoosten van het land, zijn nu tweehonderdduizend mensen getroffen door de overstromingen, schat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, en het waterpeil kan nog verder stijgen. Ook de streek rond Pibor in het oosten is zwaar getroffen.

Hulporganisaties

De overstromingen treffen een regio die al kampt met honger en de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog. Mensen hebben zich teruggetrokken op kleine eilandjes, wegen zijn ontoegankelijk en gezondheidscentra zijn overstroomd. De lokale en internationale hulporganisaties hebben geen toegang tot de regio.

“We zijn extreem bezorgd om de mensen in de streek rond Pibor en Maban”, zegt Kim Gielens, hoofd van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan. “We willen nu snel verkenningsmissies uitvoeren op het terrein en vanuit de lucht om de impact van de overstromingen in te schatten en onze bestaande activiteiten af te stemmen op de continu veranderende situatie.”

Cholera

De hulporganisaties vrezen nu vooral voor de uitbraak van ziektes. “We weten dat met stijgend en vervuild water ook het risico toeneemt op ziekten als cholera en hepatitis A”, zegt Gielens. “We kunnen ook een snelle toename van diarree, malaria en ontsteking van de ademhalingswegen verwachten, drie van de grootste killers in Zuid-Soedan.”

Gielens pleit voor hernieuwde aandacht van hulporganisaties voor het gebied. “Internationale en nationale organisaties moeten onmiddellijk middelen mobiliseren om voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg te verzekeren  en aandacht te trekken voor Pibor, waar de hele bevolking nu afgesneden is van gezondheidszorg of hulp.”

Humanitaire hulp

De overstromingen verstoren ook de vooruitgang die is geboekt op het vlak van voedselzekerheid, malaria en andere gezondheidsrisico’s zoals slangenbeten. Zo neemt het risico op ondervoeding opnieuw toe omdat de oogst en voedselreserves van veel gezinnen vernield zijn. In Maban is de voedselprijs volgens getuigenissen verdrievoudigd door de schaarste.

Artsen zonder Grenzen maakt zich ook zorgen over malaria, de grootste doodsoorzaak voor jonge kinderen, nu steeds meer mensen geen toegang meer hebben tot de gezondheidszorg. Ook slangenbeten zijn een groot probleem, omdat slangen net als mensen hun toevlucht nemen tot de schaarse droge gebieden.

 

Foto: Nafeer Sudan, Flickr / CC BY 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!