Foto: JC Claveria
Reportage - Youth For Climate Belgium, Youth For Climate France, Fridays For Future UK

50 jonge activisten uit 7 landen hebben eerste burgeractie ooit ondernomen in Europees Parlement

Activisten van Youth For Climate & Fridays For Future kwamen uit heel Europa naar het Europees Parlement met als doel Europarlementsleden te beïnvloeden om een ambitieuze Green Deal, of helemaal geen deal, te stemmen.

donderdag 17 oktober 2019 17:11
Spread the love

Eerste civiele demonstratie ooit in het Europees Parlement

Na te zijn uitgenodigd voor een evenement om een dialoog aan te gaan over concrete voorstellen rond klimaatfinanciering en zo de Europese “Green Deal” te laten slagen, namen de jonge activisten het initiatief om de eerste civiele demonstratie ooit in het Europees Parlement te houden.

Foto: JC Claveria

Ze verlieten de conferentie met het zingen van slogans en hadden een sit-in gedurende 2 uur, onder druk van de security, die dreigden de politie te bellen. De veiligheidsdiensten nam hun spandoeken weg, maar kon hen niet overtuigen om te vertrekken, vermits ze alle leden van het Europees Parlement hadden uitgenodigd om met hen te komen praten.

Europarlementsleden hebben zich geëngageerd met Youth For Climate & Fridays For Future

Zij deden dit slechts een week voor de stemming die gepland was voor 23 oktober (maar die kon worden uitgesteld) over de installatie van de nieuwe Europese Commissie. Proberend om de leden van het Europees Parlement te beïnvloeden, gingen ze in discussie met een aantal leden van het Europees Parlement, zoals Magid Magid, waarvan sommige zich echt betrokken voelden bij hun eisen.

Foto: JC Claveria

De jongeren vroegen verschillende Europarlementariërs en fractievoorzitters om niet voor de nieuwe Commissie te stemmen, tenzij ze meer ambitie aan de dag leggen. Vipulan Puvaneswaran (16), activist uit Frankrijk, zegt dat hij “blij is dat de nieuwe Commissie prioriteit geeft aan het klimaat, maar we zijn duidelijk bezorgd dat de ambitie te laag is om een echte impact te hebben om de klimaatverandering te beperken”.

Foto: JC Claveria

De jonge Belgische activiste Lola Segers (18) is vooral bezorgd: “We willen vermijden dat de commissie het geld bij de belastingbetaler gaat halen, mensen gaan nu reeds de straat op omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen: in plaats daarvan willen we zien dat ze beloven het geld bij de industrie en de banken te halen”.

Wat kunnen we nu nog meer doen om gehoord te worden?

Na de jonge activisten gevraagd te hebben waarom ze ervoor gekozen hebben om deze niet-geauthoriseerde actie te doen, zeggen ze dat ze weten dat ze gearresteerd kunnen worden tijdens deze actie. “Wat we hier in het Europees Parlement doen is nog nooit eerder gedaan, maar we vinden het legitiem en noodzakelijk. Wat kunnen we nog meer doen om gehoord te worden voordat we een klimaatcommissie zonder echte beslissingskracht krijgen die de komende 5 jaar de Europese emissies zal bepalen? De tijd dringt”, zegt Elijah McKenzie-Jackson (15) uit het Verenigd Koninkrijk.

Foto: JC Claveria

In totaal waren ongeveer 50 activisten uit Zwitserland, België, Luxemburg, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland aanwezig en zeiden dat ze druk zullen blijven uitoefenen tot wanneer de stemming van het Europees Parlement voor de nieuwe commissie in Straatsburg plaatsvindt.

Foto: JC Claveria

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!