Hussnie Al Warah, barista. Foto: Elise Schroons
Reportage - Elise Schroons

Palestijnen laten herinnering aan Aida herleven: de vrouw die in 1948 vluchtelingen opving

De koffiebar ‘Aida’ in het Aida vluchtelingenkamp in Bethlehem verwelkomt sinds kort klanten voor een kopje koffie en een babbel. De naam van de koffiebar is gebaseerd op een populaire koffiebar uit het verleden, gerund door de Palestijnse Aida. Zij nam vluchtelingen onder haar hoede die noodgedwongen hun huizen moesten verlaten tijdens de Israëlische bezetting in 1948. Sindsdien inspireert haar verhaal de bewoners van het vluchtelingenkamp.

maandag 14 oktober 2019 18:47
Spread the love

“Aida runde zelf een populaire koffiebar in de jaren 40 in Bethlehem, niet zo ver van waar onze koffiebar nu gevestigd is,” zegt Akram Al Warah, de eigenaar van Aida koffiebar. “Vlak daarnaast werd het vluchtelingenkamp gebouwd, dat na verloop van tijd ook naar haar werd vernoemd.”

“Toen de vluchtelingen van West-Jeruzalem en West-Hebron in 1948 toekwamen, hadden ze niks bij zich, behalve enkele kledingstukken in een zak en hun huissleutel. Terwijl de vluchtelingen wachtten en verlangden om terug naar huis te keren, ving Aida hen op in haar koffiebar met koffie en thee, stilde ze hun honger en verwarmde ze hen met dekens”, gaat Akram verder.

71 jaar na het eerste kopje koffie

Koffiebar Aida opende zijn deuren opnieuw in juli 2019, 71 jaar nadat Aida haar eerste kopje koffie serveerde voor de vluchtelingen. “Met onze koffiebar willen we Aida in ere houden en haar vrijgevigheid en hartelijkheid vieren”, zegt de eigenaar.

Aida was in het verleden van groot belang voor de vluchtelingen door haar hulp en medeleven. Maar ook vandaag blijft haar verhaal belangrijk. “Door de herinnering aan Aida opnieuw leven in te blazen, kunnen we de nieuwe generatie herinneren aan wat er in 1948 gebeurd is. We willen dat ze de geschiedenis van hun thuisland kennen”, vult Hussnie Al Warah aan. Hij is de broer van Akram en barista in de koffiebar.

Foto: Elise Schroons

De koffiebar is zowel bij de lokale Palestijnse bevolking als bij toeristen populair. “Niet alleen locals van het kamp komen hier om een kopje koffie en een gezellig babbeltje, ook toeristen komen hier graag. Ze houden van het interieur en de vibe van het café”, zegt Hussnie. “We wilden datzelfde huiselijke en verwelkomende gevoel creëren dat Aida’s koffiebar ooit aan de generaties voor ons gaf”, gaat Hussnie verder.

Het interieur van de koffiebar zou de Palestijnse cultuur en het Palestijnse verleden moeten weerspiegelen. “We gebruikten antieke meubels en decoratie zoals een oude reiskoffer, televisie en radio om het verleden tot leven te brengen. Het café staat ook vol met planten en lokale kunst. Hoe wij onze zaak ingericht hebben, is hoe Palestijnen het vroeger ook gedaan zouden hebben”, vervolgt de barista.

Een kopje koffie voor de jeugd

Bij elk verkocht kopje koffie steunt Akram de gemeenschap en de nieuwe generatie van Palestijnse artiesten, denkers en activisten. “We doneren maandelijks 20 procent van onze winst aan het jeugdhuis in het Aida kamp om kinderen aan te moedigen muziek, kunst en video’s te maken”, sluit Akram af.

Foto: Elise Schroons

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op StampMedia.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!