Foto: Helenka Spanjer
Extinction Rebellion Belgium

Grote vreedzame Royal Rebellion-actie beantwoord met brutaal politiegeweld

Zo'n 1.000 mensen van alle leeftijden verzamelden zich op het Brusselse Koningsplein zaterdag 12 oktober om er maximum 24 uur lang te overleggen over de catastrofale noodtoestand van het klimaat en het milieu. Dit plan werd echter gedwarsboomd door het gewelddadige politieoptreden, waarbij pepperspray en een waterkanon werden ingezet tegen de deelnemers, waaronder ook gezinnen met kinderen. Er werden ook meer dan 400 actievoerders aangehouden en geboeid afgevoerd.

maandag 14 oktober 2019 15:12
Spread the love

Een woordvoerder van Extinction Rebellion Belgium zei: “De Royal Rebellion was ons eerste groot initiatief om een halt toe te roepen aan de huidige catastrofale klimaatverandering. Terwijl België, als land, er momenteel nog niet in slaagt om te gaan met deze klimatologische noodtoestand, kwamen honderden mensen vandaag vreedzaam in overleggroepen samen om er de noodtoestand te bespreken en oplossingen te bedenken. We werden echter onthaald op een buitengewoon gewelddadig en gevaarlijk antwoord van de politie, die de pepperspray en het waterkanon inzette tegen de deelnemers, waaronder ook families met kinderen, waarbij een 2-jarig kind pepperspray in het gezicht gespoten kreeg. Het gedrag van de politie was buitensporig, roekeloos en totaal onaanvaardbaar.”

picture by: Marc Baert

Geplaatst door Extinction Rebellion Belgium op Zondag 13 oktober 2019

Tijdlijn van de Royal Rebellion-actie

12:00:

Nadat de politie ons de toegang tot de Koninklijke Tuin had verboden, plaatsten we onze welkomsttent op het Koningsplein, samen met een keukentje en tentjes voor kunstwerk en verzorging.

Bron: Facebook Extinction Rebellion

14:00:

Mensen van alle leeftijden, waaronder ook gezinnen met kinderen, verzamelden zich op het Koningsplein in volksraden om oplossingen op de huidige klimatologische noodtoestand onder burgers te bespreken. Intussen kwam ook onze grote roze zeilboot aan, vernoemd naar de koninklijke kinderen (Emmanuel, Elisabeth, Elenore and Gabriel), als een symbool voor ons verlangen om onze machthebbers eraan te herinneren dat we moeten handelen naar de noden en behoeftes van minstens “de 7 volgende generaties”.

15:00:

Een afzonderlijke groep van ongeveer 50 mensen ondernam een poging om de tuin van het Koninklijk Paleis in te gaan. Een aantal activisten slaagde daarin en zij startten ook daar met een volksraad. Alle 50 activisten werden al heel snel administratief aangehouden.

Bron: Facebook Extinction Rebellion

17:25:

De politie verzoekt Extinction Rebellion Belgium om het plein te ontruimen en de tramsporen vrij te maken. De activisten weigeren dat en de volksraden gaan verder in een rustige atmosfeer.

17:45:

De politie start de gewelddadige ontruiming van het Koningsplein, gebruikmakend van honden, pepperspray, een waterkanon, schilden en matrakken. De Extinction Rebellion-activisten boden, naar de richtlijnen van de beweging, geen actieve weerstand. De volksraden bleven doorgaan tot ze stuk voor stuk met het waterkanon en de pepperspray gewelddadig verbroken werden en de deelnemers geboeid werden afgevoerd. De bedoeling van de politie was duidelijk het ontmoedigen van deze burgerinitiatieven.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion Belgium vervolgt: “Ondanks de brutale aanval van de politie op burgers, die samenkwamen in de publieke ruimte om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, zal Extinction Rebellion niet buigen. We gaan door met het mobiliseren en zullen groeien tot de Belgische staat tegemoet komt aan onze drie vragen: roep de klimatologische noodtoestand uit, geen fossiele brandstoffen meer in 2025, en richt een volksraad op om samen met de burgers tot een oplossing voor de klimatologische noodtoestand te komen.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!