Foto: Screenshot YouTube / berniesanders.com

Sanders’ video die vooringenomenheid VS-media ontmaskert, gaat viraal

Een videoclip van 5 minuten over Bernie Sanders door een onafhankelijke producer geeft een zeer krachtig tegenverhaal tegen de consistent negatieve portrettering van Sanders in de grote Amerikaanse media. De mediahetze is nog venijniger dan in 2016. Sanders blijft desondanks hoog scoren in de peilingen.

maandag 7 oktober 2019 15:30
Spread the love

De systematische aanval op Sanders’ kandidatuur is nog bitsiger dan in 2016. Toen werd Sanders aanvankelijk gewoon genegeerd. Vier jaar later is hij echter een nationaal bekend figuur. De bitsigheid waarmee de grote media pogen een karaktermoord te plegen op zijn persoon overtreft alles wat in 2016 werd ingezet.

Volgens de alternatieve nieuwssite The Intercept is dit de “beste, meest diepgaande en meest inspirerende advertentie” van de verkiezingscampagne voor 2020 tot nu. De video spreekt alle stereotyperingen over Sanders tegen en “geeft etnische minderheden vrouwen, jonge mensen, werkende mensen en armen een stem”, volgens actrice Susan Sarandon, die zich net als in 2016 achter de campagne van Sanders schaart.

Sanders heeft nu al een recordbedrag van 25 miljoen dollar binnengehaald voor zijn campagne. Daar zit geen enkel groot bedrijf of rijke sponsor bij. Zijn steun komt volledig van gewone Amerikanen die gemiddeld 18 dollar per persoon aan zijn campagne doneren.

Over zijn campagne van 2016 zei Amerikaans politiek criticus Noam Chomsky reeds dat ze historisch was: “Nooit eerder is een presidentskandidaat zo ver doorgestoten als Sanders zonder enige steun van de grote financiers. Niet de verkiezing van Trump maar dit is het belangrijkste aspect van de verkiezingen in 2016.”

Van Dick Cheney werd in 2000 beweerd dat hij geen kandidaat vice-president kon zijn voor George W. Bush, omdat hij reeds jaren een zwaar hartprobleem heeft. Hij heeft al vijf hartaanvallen gehad, draagt een pacemaker en kreeg in 2012 een harttransplantatie. Cheney werd toch 8 jaar vice-president en is 19 jaar later nog steeds actief als politiek commentator in de Amerikaanse media …

Na zijn hartproblemen en dringende operatie werd gevreesd voor de kansen van zijn kandidatuur. Sanders heeft al aangekondigd dat hij klaar is voor het volgende tv-debat tussen de Democratische kandidaten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!