400 mensenrechtenactivisten met een handicap uit heel Europa en zelfs van daarbuiten (Pakistan, Australië, Japan) hielden vandaag de tweejaarlijkse Freedom Drive Mars in Brussel. De Freedom Drive is een initiatief van ENIL (European Network on Independent Living) dat haar 30ste verjaardag viert.
Freedom Drive Mars vraagt een echt inclusief beleid
Enkele Honderden activisten met een handicap hekelen tijdens de Freedom Drive Mars vandaag het gebrek aan duidelijke ambitie en daadkracht voor inclusie. “Zowel het EU-beleid als de verschillende landelijke regeringen blijven apartheid en segregatie in de hand werken. Dit moet en kan anders. Ook in België en Vlaanderen ligt er nog veel inclusiewerk op de plank", aldus GRIP – Kom op voor inclusie. De Freedom Drive is een initiatief van ENIL (European Network on Independent Living)
Geplaatst door De Wereld Morgen op Woensdag 2 oktober 2019
In hun mars
Frank Sioen (ENIL): “Dit is een protestmars. In heel Europa en ook bij ons belanden mensen met een handicap nog gemakkelijk in apart onderwijs, aparte werkplaatsen, aparte wooninstellingen, of zitten ze thuis afhankelijk voor alles van familie en vrienden bij gebrek aan budgetten voor persoonlijke assistentie. We kunnen hier spreken over apartheid, segregatie. Waarom wordt dit zo gemakkelijk aanvaard als het gaat over personen met een handicap?”
We willen een gewoon actief leven in de maatschappij, net als iedereen, stellen de Freedom Drivers. Sioen: “Meetellen is een mensenrecht. We botsen echter op de ene drempel na de andere. De Freedom Drivers worden te weinig gesteund om als volwaardig burger menswaardig te leven en mee te doen in de samenleving. Nochtans laten ze elke dag zien hoeveel ze in hun mars hebben”
EU
De Freedom Drivers hekelen het gebrek aan aandacht voor inclusie vanuit de EU. Sioen: “EU-fondsen worden nog steeds besteed aan collectieve instellingen die mensen apart zetten en persoonlijke autonomie ontnemen. “In de plaats daarvan moeten de fondsen worden besteed aan oplossingen die toelaten te wonen waar we willen, met de ondersteuning die we willen.”
Een tweede speerpunt is de vrijheid van verplaatsing. “Hierover vindt deze namiddag een hoorzitting plaats in het Europees Parlement. En ten slotte bepleiten we dat de volgende European Disability Strategy in orde moet zijn met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Dat lijkt de logica zelve maar we zijn daar jammer genoeg nog niet”, aldus Sioen.
België en Vlaanderen
Luc Demarez is voorzitter van mensenrechtenorganisatie GRIP, een van de deelnemende organisaties: “De Freedom Drive is het belangrijkste evenement in Europa rond mensenrechten van personen met een handicap. Hier ontmoeten pioniers van een onafhankelijk leven elkaar en laten we ons horen aan de beleidsmakers. We vragen niets buitensporig, we willen een gewoon leven in de samenleving net zoals iedereen. In heel Europa is nog heel veel werk te doen, ook bij ons trouwens. Een voorbeeld: kinderen met een handicap krijgen sneller een plaats in een internaat dan ondersteuning om thuis op te groeien. Hoe dat komt? Voor persoonlijke assistentie trekt men 30 miljoen euro uit, voor collectieve instellingen dag- en nachtopvang 440 miljoen euro. Het gevolg is dat de gemiddelde wachttijd voor PAB bij kinderen 4 keer hoger ligt dan voor een internaat, met uitschieters tot 15 jaar. Ook de vorige legislatuur heeft men dit niet durven omkeren. Een schandvlek voor Vlaanderen.”
Vlaams Regeerakkoord
Het is puur toeval dat de Freedom Drive Mars plaatsvindt op het moment dat ook het Vlaamse regeerakkoord gelanceerd wordt.
Luc Demarez: “We gaan het regeerakkoord nog grondig doornemen. Maar een globaal plan voor inclusie van personen met een handicap zien we er alvast niet in vermeld. Dat is ontgoochelend en roept veel vragen op. Nochtans is het hoog tijd voor meer ambitie om het recht op een gewoon leven in de maatschappij en volwaardige participatie volop te ondersteunen. Anders komt er nooit een omslag van segregatie naar inclusie en blijven personen met een handicap tweederangsburgers.”