“Recordopkomst Refugee Walk belangrijk signaal aan nieuwe Vlaamse regering”

Meer dan 1.500 mensen zijn zondagmorgen omstreeks 8 uur in Kessel-lo (Leuven) begonnen aan de 4e editie van de 40 km lange Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Directeur Rein Antonissen wees er bij de start op "dat deze recordopkomst een belangrijk signaal is voor de nieuwe Vlaamse regering om te investeren in onderwijs en huisvesting voor wie op de vlucht is en zo de drempels weg te nemen voor hun integratie".

maandag 30 september 2019 10:44
Spread the love

“De echo’s die we de voorbije weken kregen over het Vlaams regeerakkoord staan haaks op de warmte en solidariteit die we hier vandaag tijdens deze Refugee Walk zien. Die echo’s wijzen op een politiek die verglijdt naar een samenleving met eerste- en tweederangsburgers. Vandaag wandelen 150 mensen om te tonen dat mensen op de vlucht ook meetellen. Dat ook zij onze mensen zijn en dat er nood is aan een menselijk asielbeleid”, aldus Eef Heylighen, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (Sp.a), die het startschot gaf voor de wandeltocht, stelde dat dit initiatief “in tijden van polarisering en extremisme, waarbij je de indruk hebt dat niemand nog wakker ligt van mekaar, een belangrijk signaal is van solidariteit, warmte en bekommernis ten aanzien van mensen die dringend een gevoel van hoop nodig hebben”. Bekende Vlamingen zoals Dries Mertens en Daan betuigden vooraf hun steun. Kristien Hemmerechts, Line en Victor van Blind Getrouwd stapten mee. Imana Truyers, Belgisch kampioen veldlopen in 2018, legde de afstand samen met haar vader al lopend af.

© Jan Crab

© Jan Crab

De stappers laten zich sponsoren. Vluchtelingenwerk Vlaanderen besteedt de opbrengst aan projecten zoals het onthaal van vluchtelingen bij aankomst, jobcoaches, steun aan organisaties die vluchtelingen bijstaan, een juridische helpdesk en lobbying. De circa 1500 deelnemers verzamelden tot dusver al meer dan 324.000 euro sponsorgeld afkomstig van circa 5.000 sponsors. Dit is een record in vergelijking met de vorige edities. Vorig jaar stapten 1.100 mensen mee die 254.000 euro inzamelden. Om 18h kregen de stappers nog een verrassingsoptreden van Daan voorgeschoteld.

De deelnemers aan de Refugee Walk in Leuven zullen vandaag in totaal naar schatting 60.000 kilometers afleggen. Rein Antonissen kondigde aan dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen dit aantal zal overmaken aan de UNHCR. Deze VN-vluchtelingenorganisatie is bezig om op die manier 2 miljard kilometers te verzamelen, evenveel als vluchtelingen wereldwijd jaarlijks afleggen. Ook dit initiatief is bedoeld als een teken van solidariteit en steun aan families die noodgedwongen hun woonplaats moeten verlaten en enorme inspanningen dienen te leveren om te overleven.

© Jan Crab

© Jan Crab

© Jan Crab

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!