Bron: Pixabay

Kwart van alle vogels in Noord-Amerika verdwenen

Het aantal vogels in de VS en Canada is sinds de jaren 1970 met drie miljard exemplaren verminderd - een terugval met 29 procent. Een nieuwe studie in Science spreekt van een “grootschalige ecologische crisis”.

maandag 23 september 2019 17:35
Spread the love

De resultaten van de studie tonen een grote achteruitgang bij een brede waaier aan vogelsoorten en habitats, van zangvogels tot trekvogels. 

“Verschillende, onafhankelijke bewijsstellingen tonen een enorme afname van het aantal vogels”, zegt hoofdauteur Ken Rosenberg van het Cornell Lab of Ornithology. “We hadden verwacht om een verdere daling vast te stellen van de bedreigde soorten. Maar voor het eerst tonen de resultaten ook een hardnekkige achteruitgang bij gewone vogelsoorten over alle habitats, waaronder ook tuinvogels.”

Ecosysteem

De studie wijst op het belang van vogels als indicator voor de gezondheid van ecosystemen. De teloorgang wijst erop dat ecosystemen in de VS en Canada nu zo sterk beïnvloed worden door menselijke activiteiten dat ze niet langer robuuste vogelpopulaties in stand kunnen houden. 

Van de bijna 3 miljard exemplaren die verdwenen zijn, behoort 90 procent tot 12 vogelfamilies, waaronder mussen, zwaluwen en vinken – doorgaans veelvoorkomende soorten die een belangrijke rol spelen in de voedselketen en ecosystemen. Ze verspreiden onder meer zaden en houden insecten in toom. 

Vogels in graslanden worden extra hard getroffen: hun aantallen zijn sinds 1970 met 53 procent gedaald. Kustvogels hadden het al zwaar te verduren en gingen er nog eens met een derde op achteruit. En radarmetingen tonen in de laatste tien jaar alleen al een daling met 14 procent aan van de lente-migratie. 

“Deze data zijn consistent met wat we elders zien aan dalingen, onder meer bij insecten en amfibieën”, zegt Peter Marra van Georgetown University. “Het is van groot belang om zowel de onmiddellijke als de langdurige bedreigingen aan te pakken, omdat de domino-effecten kunnen leiden tot schade aan de ecosystemen waar we als mens van afhankelijk zijn voor onze eigen gezondheid en overleven.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!