Bron: Students for Climate Antwerpen
Students for Climate Antwerpen

‘Global Strike for Climate’-Antwerpen: 100en mensen houden open brief aan Bart De Wever in de lucht

Met velen waren ze, de mensen die in Antwerpen de open brief aan hun burgemeester in de lucht hielden. Op de Grote Markt liet Bart De Wever zich vertegenwoordigen door schepen van Leefmilieu Tom Meeuws. Hij nam de brief in ontvangst, afgedrukt op groot formaat. Enkele mensen hielden op de Grote Markt de brief in de lucht, gericht naar het Stadhuis, om hun eis kracht bij te zetten. Ook de Amerikaanse zangeres Amanda Palmer, bekend van onder meer de Dresden Dolls, deed mee. Later volgden honderden hun voorbeeld.

zaterdag 21 september 2019 16:10
Spread the love

Met dit gebaar zetten ze hun eisen kracht bij: roep de klimaatnoodtoestand uit en schaf onmiddellijk de subsidies voor fossiele brandstoffen af. Na 20 weken van scholierenstakingen zonder een serieus politiek antwoord, is het dringend tijd voor een signaal dat de politici de urgentie van de klimaatcrisis begrepen hebben.

Uitstekende sfeer

De actie, met aansluitend een mars naar het Centraal Station verliep in uitstekende sfeer en zonder problemen. Enthousiaste scholieren herhaalden hun eis om dringend werk te maken van een rechtvaardig klimaatbeleid: “What do we want, Climate Justice. When do we want it: Now!”

Verschillende keren ging de open brief massaal de lucht in. Op het Operaplein werd afgesloten met onder meer een korte performance van Amanda Palmer. “Ik ben vereerd om hier bij te zijn, ik steun deze mensen volledig.” Aldus de Amerikaanse zangeres die vanavond in cultuurhuis De Roma optreedt, en ook op sociale media haar steun uitsprak. Tom Seerden van Students for Climate. “Met een kleine 1.000 deelnemers was de opkomst groter dan verwacht, en de sfeer zat direct goed.”

Bron: Students for Climate Antwerpen

Roep de klimaatnoodtoestand uit!

De open brief werd donderdag 19 september reeds verspreid en is ondertekend door 13 organisaties, waaronder Ademloos, Scientists for Climate, Climaxi en Hart boven Hard Antwerpen. Allemaal eisen ze nu een signaal dat de politici de urgentie begrepen hebben.

Tom Seerden: “Wereldwijd hebben tal van gemeenten, steden en landen de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Antwerpen en Vlaanderen moeten dat voorbeeld volgen”. Meer dan de helft van de lokale overheden in het Verenigd Koninkrijk hebben intussen de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, deze vertegenwoordigen zo’n 70 procent van de Britse bevolking. Ook landen als Frankrijk, Schotland, Canada en Argentinië riepen de klimaatnoodtoestand uit.

Hele klassen en volledige school doen mee

Leerlingen uit verschillende scholen namen deel. Groenhout uit Berchem kwam met de hele school, zo’n 200 leerlingen, naar de Groenplaats. Marie Wens, 17 jaar en zesdejaars: “We drukten 11 versies van de open brief af op A3 formaat en hebben die ondertekend met de hele school. Politici moeten eindelijk rekening houden met ons en onze toekomst.” Ook 7 OKAN-klassen van het stedelijk lyceum Offerande deden mee.

Bron: Students for Climate Antwerpen

Verontwaardiging over de houding van de stad

Met het in de lucht steken van de brief uiten de deelnemers ook hun boosheid over de houding van de Stad. Tom Seerden: “De brief is gericht aan de burgemeester en het college van de Stad Antwerpen. We wilden die samen komen afgeven aan het Antwerpse Stadhuis op de Grote Markt. De politie heeft ons laten weten dat dit niet mag, omdat er daar niet betoogd mag worden. In welk soort democratie leven wij dat het al verboden wordt om op een publieke plek samen te komen om een brief af te geven?”

In de namiddag naar Global Strike in Brussel

Na de bijeenkomst wandelden de deelnemers richting Centraal Station om daar de trein te nemen naar Brussel waar in de namiddag de “Global Strike for Future” door de straten trekt.

Bron: Students for Climate Antwerpen

Bron: Students for Climate Antwerpen

Bron: Students for Climate Antwerpen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!