Foto: Helenka Spanjer

Amnesty reikt zijn hoogste eretitel uit aan Youth for Climate

Amnesty International neemt vandaag deel aan de klimaatmars in Brussel en overhandigt op het einde de Ambassador of Conscience Award 2019 aan de Belgische vertegenwoordigers van Youth for Climate. Afgelopen maandag werd Amnesty’s hoogste eretitel in Washington al uitgereikt aan Greta Thunberg en de beweging Fridays for Future.

vrijdag 20 september 2019 13:06
Spread the love

“De vastberadenheid waarmee al deze jonge mensen over heel de wereld actie voeren voor het klimaat is indrukwekkend. Ze herinneren er ons dat dat we samen machtiger zijn dan we soms denken en dat we allemaal iets kunnen doen om mensenrechten en het klimaat te beschermen,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

De Ambassador of Conscience Award is de hoogste internationale eretitel die jaarlijks door Amnesty International toegekend wordt aan mensen die zich dapper inzetten voor de mensenrechten en een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. De titel ging eerder onder meer naar Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Colin Kaepernick, een beweging die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking in Canada en jongerengroepen in West- en Centraal-Afrika.

Klimaat- en milieuactivisten zijn mensenrechtenverdedigers. Ze bekommeren zich onder meer om het recht op leven, gezondheid, huisvesting, land, water en sanitaire voorzieningen. Ze roepen zowel staten als bedrijven ter verantwoording voor mensenrechtenschendingen. Maar hun werk is niet overal zonder risico: is sommige landen worden ze geïntimideerd, aangevallen, vervolgd en moeten ze hun strijd soms met hun leven bekopen.

Tijdens de klimaatmars in Brussel vraagt Amnesty International meer in het bijzonder aandacht voor vier inheemse vrouwen uit het Ecuadoraanse Amazonegebied. Salomé, Patricia, Nema en Margoth komen op voor het regenwoud en de rechten van hun gemeenschap. Elk van hen werd al aangevallen en met de dood bedreigd. Tijdens de mars vragen Amnesty-activisten aan andere betogers om een petitie te tekenen die de president van Ecuador oproept om deze vrouwen beter te beschermen.

PRAKTISCH

Wanneer? Vrijdag 20 september om 16u45

Waar? Podium aan het einde van de klimaatmars: Jubelpark – Blijde Inkomstlaan

Wat? Amnesty overhandigt Ambassador of Conscience Award aan Youth for Climate

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!