(hollyfrontier.com).

Oliebedrijven blijven volop investeren tegen klimaatakkoord in

vrijdag 6 september 2019 15:31
Spread the love

Olie- en gasbedrijven hebben sinds 2018 voor 50 miljard dollar geïnvesteerd in grote nieuwe projecten die lijnrecht ingaan tegen de klimaatdoelen. Dat heeft ook voor de eigen aandeelhouders grote risico’s, waarschuwt een rapport van de financiële denktank Carbon Tracker.

Als de internationale gemeenschap de meest rampzalige gevolgen van de klimaatverandering wil afwenden, zal het verbruik van fossiele brandstoffen sterk moeten verminderen. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de olie- en gasbedrijven: alleen de goedkoopste projecten zullen nog winstgevend zijn om aan de dalende vraag te voldoen. 

Carbon Tracker hield de individuele investeringen van de grote oliebedrijven tegen het licht en ging na of ze in lijn zijn met de afspraken die gemaakt zijn in Parijs. De denktank ging daarbij uit van het 1,6-graden-scenario van het Internationaal Energieagentschap (IEA). 

50 miljard dollar

Daaruit blijkt dat geen enkel groot olie- of gasbedrijf een investeringspolitiek aanhoudt die in lijn ligt met de internationale klimaatdoelen. Het rapport van Carbon Tracker verwijst naar achttien projecten, samen goed voor 50 miljard dollar aan investeringen, die uitgaan van heel andere omstandigheden. 

Zo is er het Aspen project van ExxonMobil, goed voor een investering van 2,6 miljard dollar in de Canadese teerzanden, dat uitgaat van een olieprijs van 80 dollar per vat om een winst van 15 procent op te leveren. 

Nog dit jaar moet er beslist worden over nog eens 21 miljard dollar aan investeringen in twaalf projecten. “Deze projecten betekenen een imminente dreiging voor investeerders en bedrijven die in lijn willen komen met de klimaatdoelstellingen”, waarschuwt het rapport.

Inzetten tegen klimaat

ExxonMobil loopt het grootste gevaar op zogenaamde “stranded assets” – investeringen die in strenge klimaatscenario’s geen winst opleveren – gevolgd door Shell, Total, Chevron, BP en Eni.

“Elke grote oliemaatschappij zet zwaar in op een klimaatscenario boven de 1,5 graden en investeert in projecten die indruisen tegen de klimaatdoelen van Parijs”, zegt Andrew Grant, analist bij Carbon Tracker. “Investeerders zouden die politiek in vraag moeten stellen. De beste manier om zowel aandeelhouders als de klimaatdoelen te beschermen is te focussen op projecten met lage kosten, die de hoogste winstkansen opleveren.”

Risico

Grote oliebedrijven als Shell of BP of Total proberen hun investeerders gerust te stellen en hebben beloofd dat ze hun nieuwe investeringen zullen toetsen aan strenge klimaatscenario’s. Maar uit het rapport blijkt dat ze hun investeringsbeleid dan aanzienlijk zullen moeten bijsturen.

Het rapport waarschuwt dat olie- en gasbedrijven het risico lopen om miljarden dollars mis te lopen als ze hun investeringspolitiek afstemmen op wat regeringen tot nog toe hebben aangekondigd. Die huidige beloften zouden immers leiden tot een gemiddelde opwarming van 2,7 graden. De bedrijven calculeren volgens het rapport beter ook het toenemende momentum in, dat op termijn tot meer ambitieuze klimaatpolitiek zal leiden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!