Roger Waters tijdens Arrow Rock Festival in 2006. Bron: Wikipedia / CC BY-SA 2.5

Roger Waters zingt iconische Pink Floyd song ‘Wish You Were Here’ voor Julian Assange

De wereldberoemde bassist, zanger en songwriter Roger Waters zal zijn iconische Pink Floyd-nummer "Wish You Were Here" op 2 september in Londen uitvoeren in solidariteit met Julian Assange.

maandag 2 september 2019 12:58
Spread the love

De voorstelling vindt maandag om 18.00 uur plaats voor het kantoor van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel in Marsham Street in het hart van Londen. Het evenement omvat de eisen ‘Verdedig de vrijheid van meningsuiting’ en ‘Lever Assange niet uit!’. Tijdens deze gebeurtenis zal ook John Pilger, de bekroonde onderzoeksjournalist en documentairemaker, een toespraak houden.

Zowel Waters als Pilger zijn standvastige verdedigers van Julian Assange, de WikiLeaks-oprichter en redacteur die sinds 1 mei in de beruchte Belmarsh Prison in Londen wordt vastgehouden. Assange werd door het Westminster Magistrate’s Court veroordeeld voor een onbenullige borgtochtovertreding tot 50 weken gevangenisstraf.

Assange was op 11 april gearresteerd door de Britse autoriteiten na zijn uitzetting uit de Ecuadoraanse ambassade waar hij bijna zeven jaar asiel had gezocht. Hij wordt nu geconfronteerd met uitlevering aan de VS op talloze aanklachten, verzonnen door een geheime grand jury, die voortvloeien uit zijn reputatie de oorlogsmisdaden van het Amerikaanse imperialisme in het Midden-Oosten en elders aan de wereldbevolking te hebben geopenbaard.

Tijdens zijn wereldwijde muziektournee ‘US + Them 2018’ riep Roger Waters voortdurend op tot internationale actie om de vrijheid van Assange te waarborgen. Op 12 juli klaagde Waters op Facebook, Twitter aan voor het afsluiten van het account van Unity4J, een organisatie die zich inzet voor het delen van informatie over de campagne om Assange te bevrijden.

Waters zei in zijn Facebookvideo dat Julian Assange “de grote held van persvrijheid en vrijheid, vrijheid, vrijheid, van welke aard dan ook, die walgelijk en ronduit is verdraaid door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en alle andere leveranciers van imperialisme over de hele wereld. Dit is een zeer belangrijke journalist … en we moeten hem zo goed mogelijk verdedigen en op alle mogelijke manieren.” Hij beschuldigde Twitter er ook van “Big Brother” te spelen en te functioneren als “een arm van de onderdrukkende machten”.

Bron: Screenshot Roger Waters die op Facebook getuigt dat UNITY4J door Twitter geblokkeerd is.

John Pilger heeft zich ook krachtig uitgesproken ter verdediging van de WikiLeaks-journalist, waaronder een Twitter-bericht op 9 augustus waarin hij iedereen eraan herinnerde dat mensen “Julian Assange niet mogen vergeten”. Pilger legde uit dat de gezondheid van Assange verslechterde en de draconische omstandigheden in de Belmarsh-gevangenis een ernstig fysiek en psychologisch gevaar vormen voor de moedige strijder voor de waarheid.

In een radio-interview op 16 augustus gaf John Shipton, de vader van Assange ook de waarschuwing af dat Julian “vermagerd is en niet in een goede gezondheid verkeert” en dat hij “aan angsten lijdt. Hij vecht nog steeds, maar zijn welzijn neemt snel af.”

 

Bron:

wsws.org

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!