Foto: Bert Blondeel / Vluchteingenwerk Vlaanderen

Honderden houten beeldjes verspreid door Vlaanderen om stil te staan bij bijna 900 verdronken vluchtelingen

Deze ochtend doken overal in Vlaanderen (Leuven, Brussel, Genk, Mechelen, Bredene, Gent) voetsporen op die leidden naar houten, wandelende mannetjes met een koffer, op een sokkel. Deze mannetjes staan symbool voor alle vluchtelingen die in 2019 het leven lieten op de Middellandse Zee. Vluchtelingenwerk moedigt daarmee iedereen aan solidariteit te tonen met deze mensen en mee te stappen met de Refugee Walk.

donderdag 29 augustus 2019 15:02
Spread the love

“Met deze actie wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen voorbijgangers laten stilstaan bij de moeilijke weg die mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging afleggen. Dit jaar alleen al stierven bijna 900 mensen op de Middellandse Zee. Eergisteren nog lieten een 40-tal mensen op de vlucht het leven voor de Libische kust, dat rapporteert UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN”, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Aan VRT NWS laat ze weten: “We willen vooral begrip en solidariteit uitlokken voor mensen die op de vlucht zijn. Mensen die op de vlucht zijn en op een boot stappen doen dat niet zomaar, dat is geen plezierreisje, dat is omdat er geen alternatief is. Ze kruipen in dat bootje, ze gaan te voet, ze leggen een moeilijke weg af, op zoek naar veiligheid en spijtig genoeg zijn er jaarlijks honderden mensen die daardoor sterven.”

Foto: Bert Blondeel / Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Volgens Heylighen is het belangrijk dat we solidariteit tonen met deze mensen. “Dat kan onder andere door mee te stappen met onze Refugee Walk op 29 september.” De Refugee Walk is een sponsortocht van 40 km waarbij deelnemers geld inzamelen voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarmee zet Vluchtelingenwerk Vlaanderen onder andere in op de veilige toegang tot Europa. “Zo willen we ervoor zorgen dat mensen op de vlucht hun leven niet meer hoeven te wagen op zee”, zegt Heylighen.

Dit jaar vindt de vierde editie van de Refugee Walk plaats in Leuven op zondag 29 september. De Refugee Walk telt op dit moment 842 deelnemers die samen al meer dan 62.000 euro inzamelden voor mensen op de vlucht. In 2018 wandelden 1.100 mensen mee die samen 254.157 euro inzamelden. Elke deelnemer die op 29 september op de Refugee Walk finisht krijgt een houten beeldje – ontworpen door een kunstenaar die zelf ooit gevlucht is – mee naar huis. (Wil je meedoen? Inschrijven kan hier.)

Foto: Bert Blondeel / Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Foto: Bert Blondeel / Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!