Bron: Facebook Code Rood Groningen
Code Rood

Groningers verstoren 5 boorlocaties in protest tegen gaswinning

In Noord-Oost Groningen wordt deze week volop actie gevoerd tegen de gaswinning tijdens de Week van het Gronings Verzet, georganiseerd door Code Rood Groningen. Dinsdag 29 augustus zijn op minstens 5 boorlocaties de werkzaamheden verstoord door Groningers die op verschillende manieren hun ongenoegen met de gaswinning en de gasbevingen kenbaar maken.

donderdag 29 augustus 2019 15:47
Spread the love

Onder het motto ‘Stank voor dank’ is in Holwierde een aantal liter gier voor de ingang van de boorlocatie gedumpt. Op andere locaties zijn spandoeken opgehangen en beveiligers beziggehouden met kattenkwaad. Vanaf 20.00 uur was er een strandfeestje bij een boorlocatie in Leermens, waar voor de gelegenheid een zandstrand voor de ingang was aangelegd.

“De gasbevingen in dit gebied gaan onophoudelijk door en zorgen niet alleen voor schade aan huizen en gebouwen, maar ook voor heel erg veel stress en angst onder bewoners. Dat moet stoppen. De NAM, Shell en Exxon nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning en de Staat steunt hen daarbij. Deze week zijn we begonnen met vriendelijke acties tijdens de Bauke Mollema-tour, maar we gaan nu een stap verder met burgerlijk ongehoorzaam protest, om te laten zien dat het ons menens is”, zegt Elyne, woordvoerder van Code Rood Groningen.

Het zandstrand is symbolisch voor het steeds verder zakken van het land door de gaswinning, in combinatie met het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering, waar fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor zijn. ‘Er wordt hier al jaren actiegevoerd, maar we komen nauwelijks verder. De dreiging van een zware beving van 5.0 of hoger is hier altijd aanwezig. Als de overheid ons niet beschermt, dan moeten we zelf in actie komen.’ De rest van de week staan er nog meer protesten en blokkades gepland.

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Bron: Facebook Code Rood Groningen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!