Foto: Code Rood Groningen
Code Rood Groningen

Code Rood Groningen blokkeert Shell tankstation in protest tegen gaswinning

Tientallen Groningers van actiegroep Code Rood Groningen hebben een Shell tankstation geblokkeerd in de stad Groningen. Shell is voor 50% eigenaar van de NAM, die verantwoordelijk is voor de gaswinning in Groningen. De actievoerders willen dat de gaskraan in Groningen dichtgaat. Ook eisen ze het herstel van materiele schade en erkenning en compensatie voor immateriële en psychische schade ontstaan door de gasbevingen. De actievoerders geven aan in ieder geval tot na de avondspits te willen blijven.

donderdag 29 augustus 2019 15:28
Spread the love

“De hele week voeren we actie tegen de gaswinning en de schandalige manier waarop de Groningers worden behandeld. Wij richten onze acties nu op Shell omdat dit bedrijf geld verdient aan de gaswinning, zonder ook maar enige serieuze verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen. Die gaan veel verder dan een paar scheuren in huizen, maar omvatten ook de vernietiging van ons landschap en psychische klachten. Wij pikken het niet dat in het kader van ‘leveringszekerheid’ onze levens op het spel worden gezet”, zegt Alex, woordvoerder van Code Rood Groningen.

De Algemene Rekenkamer berekende in 2014 dat Shell en Exxon, eigenaren van de NAM, enkele tientallen miljarden hebben verdiend aan de gaswinning. Meer dan 85.000 mensen hebben meervoudige schade aan hun huis door gasbevingen. De dreiging van een zware beving neemt nog altijd toe in Groningen, ondanks de toezeggingen van minister Wiebes om de gaswinning snel te verminderen.

“Shell is medeverantwoordelijk voor de problemen in Groningen, terwijl ze er zelf rijk van wordt. Shell veroorzaakt niet alleen schade in Groningen, maar zorgt voor vernietiging van het leven op de hele planeet. Daarom blokkeren we vandaag dit tankstation en zorgen ervoor dat Shell niet nog meer geld verdient aan Groningers”, zegt Alex.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!