Bron: Ibrahem Qasim / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Hulpprogramma’s in Jemen stoppen wegens geldgebrek

De Verenigde Naties (VN) stoppen diverse hulpprogramma’s in Jemen omdat lidstaten het beloofde hulpgeld niet betalen. In Jemen is de grootste humanitaire crisis in de wereld gaande.

woensdag 28 augustus 2019 13:52
Spread the love

“We hebben dat geld hard nodig”, zei Lise Grande, VN-coördinator voor Jemen, gisteren. “Als het er niet komt, sterven mensen.”

Tijdens een donorconferentie in februari werd 2,6 miljard dollar toegezegd aan de VN en humanitaire partnerorganisaties, om de noden van 20 miljoen Jemenieten te leningen. Minder dan de helft van dat bedrag werd daadwerkelijk ontvangen.

Schaamte

Van de 34 omvangrijke humanitaire programma’s in Jemen, zijn er slechts drie waarvoor het hele jaar financiering is. Diverse programma’s werden in de afgelopen weken gestopt. Andere grootschalige programma’s, bedoeld om armlastige gezinnen te helpen, kunnen niet van start gaan.

Nog eens 22 levensreddende programma’s zullen in de komende twee maanden stopgezet worden als er geen geld binnenkomt. “We schamen ons voor de situatie”, zegt Grande. “Het is hartverscheurend om tegen gezinnen te moeten zeggen dat er geen geld is om hen te helpen.”

Vaccinaties opgeschort

Het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire zaken (OCHA) zegt dat de VN in mei de meeste vaccinatiecampagnes in het land hebben opgeschort. De aanschaf van medicijnen lag stil en duizenden gezondheidswerkers kregen niet langer betaald.

Plannen om dertig nieuwe voedingscentra te openen zijn uitgesteld. Veertien safe houses en vier gespecialiseerde instellingen voor geestelijke gezondheidszorg aan vrouwen werden gesloten. Een zuiveringsinstallatie voor water dat gebruikt wordt om landbouwgrond te irrigeren, werd in juni stilgelegd.

Zorg en voedsel

Als de beloofde financiering uitblijft, zullen voedselrantsoenen voor 12 miljoen mensen verlaagd moeten worden en moeten minstens 2,5 miljoen ondervoede kinderen essentiële diensten ontberen, zegt de VN. Daarnaast raken zo’n 19 miljoen mensen hun toegang tot gezondheidszorg kwijt. 

Volgens de VN zullen ook schoonwaterprogramma’s voor 5 miljoen mensen eind oktober stoppen als financiering uitblijft. Tienduizenden ontheemde gezinnen kunnen dakloos worden.

“We hebben het hier over de grootste humanitaire operatie in de wereld en de ergste humanitaire crisis in de wereld”, zegt Grande. “Als er geld komt, maakt dat een enorm verschil.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!